0

STIGLA ČETVRTA GENERACIJA: Predstavljen novi Ford Focus

Jedan od najpopularnijih Fordovih automobila globalno, model Focus, upravo je predstavljen u svojoj četvrtoj generaciji

Foto: Ford

Foto: Ford

Ford je predstavio potpuno novu, četvrtu generaciju modela Focus, koja će se kupcima nuditi u tri karoserijske verzije – hečbek sa petora vrata, sedan sa četvora vrata, kao i karavan.

pročitaj još

  Foto: Ford

  Foto: Ford

  Nova generacija je bazirana na novoj Fordovoj platformi pod imenom C2, koju će koristiti i naredna generacija krosovera Kuga. Međuosovinsko rastojanje je povećano za 53 mm na ukupno 2701 milimetar, dok je ukupna dužina veća za 18 mm (4378 mm). Širina je ostala nepromenjena, ali je visina smanjena na 15 milimetara.

  Foto: Ford

  Foto: Ford

  Ono što će ljubiteljima sportski nastrojenih automobila biti zanimljivo u startu jeste ST-Line paket opreme, u okviru kojeg Focus dolazi sa oslanjanjem čije su opruge za 10 milimetara kraće u odnosu na standardne.

  Foto: Ford

  Foto: Ford

  Takođe, biće ponuđen i hečbek u novom paketu Active, koji podrazumeva za 30 milimetara više oslanjanje i koji je svojevrsna “stepenica” ka krosover teritoriji. Naravno, Ford će ponuditi i kvazi-premijum Vignale paket, uz već dobro poznati Titanium nivo opreme.

  Foto: Ford

  Foto: Ford

  Od pogonskih jedinica, Ford je pripremio dobro poznati trocilindarski turbo benzinac 1.0 Ecoboost, u verzijama snage od 85, 100 i 125 “konja”. Takođe, u ponudi će se naći i novi 1,5-litarski benzinac od 150 konjskih snaga.

  Foto: Ford

  Foto: Ford

  Kada je reč o dizelima, Focus će se nuditi sa dva Ecoblue motora – 1,5-litarski četvorocilindraš u verziji snage od 95 i 120 “konja”, kao i 2,0-litarski TDCi od 150 konjskih snaga. Serijski će se isporučivati manuelna 6-stepena transmisija, dok će se u višim paketima opreme snažnijih verzija opciono nuditi i 8-stepeni automatski menjač.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: active, focus, ford, noviteti, sedan, st-line, vignale