0

CRNI DANI ZA TESLU: Opoziv 123.000 Model S uz fatalni udes Model X u autopilot režimu! (VIDEO)

Američka kompanija Tesla Motors prolazi kroz zaista težak period u poslovanju, jer ne samo da novi Model 3 kasni, već je opozvano čak 123.000 primeraka Tesla S zbog ozbiljne greške, a ovih dana, jedan Tesla X je imao fatalni udes dok je vozilo bilo u režimu autonomne vožnje

Foto: Youtube screenshot

Foto: Youtube screenshot

Da je kompanija Tesla Motors u ozbiljnim finansijskim problemima, sve se češće može čuti iz dobro obaveštenih izvora, koji najavljuju čak i problematičnu budućnost ovog pionira u serijskoj proizvodnji električnih vozila, imajući u vidu veliko kašnjenje Model 3.

pročitaj još

  tesla-model-x-crash-03

  Protekle nedelje, kompanija je najavila opoziv čak 123.000 primeraka Model S zbog greške u „šrafu“ kojim je volan pričvršćen za stub upravljača, nešto slično što je nedavno obelodanio i Ford za neke svoje modele, a što se sigurno neće dobro odraziti na dalju prodaju ovog modela.

  Foto: Twitter/Dean C. Smith

  Foto: Twitter/Dean C. Smith

  No, da stvari budu još gore po Elona Muska, nedavno se u SAD dogodio udes Tesla Model X sa smrtnim ishodom, nakon čega je ustanovljeno da je tzv. autopilot autonomnog sistema vožnje bio uključen, te da je najverovatnije upravo on glavni krivac zbog čega je vozilo direktno udarilo u betonsku ogradu koja deli autoput i isključenje sa njega, nakon čega se zapalilo.

  Foto: Twitter/Dean C. Smith

  Foto: Twitter/Dean C. Smith

  Naravno, u Tesla Motors jesu priznali ovaj podatak, ali isto tako i činjenicu da u svim svojim vozilima opremljenim autonomnim sistemom vožnje, napominju da je vozač i dalje dužan da bude na oprezu i spreman da preuzme kontrolu nad vozilom u slučaju da je to neophodno.

  Foto: Twitter/Dean C. Smith

  Foto: Twitter/Dean C. Smith

  Daljom analizom podataka iz pomenutog udesa saopšteno je da vozač poslednjih 6 sekundi nije imao ruke na volanu, što će reći da nije upravljao vozilom, dok je betonska ograda (razdelnik) mogao da se vidi sa daljine od 150 metara, ili vremenski oko pet sekundi pri brzini kojom se vozilo kretalo, što je bilo sasvim dovoljno da vozač odreaguje i izbegne zid.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: autopilot, model s, model x, sudar, svet, tesla motors, udes