0

NEW YORK AUTO SHOW 2018: Lincoln Aviator Concept

Lincoln vraća ime Aviator koje će, nakon penzionisanja 2005. godine, ponovo krasiti tzv. mid-size SUV američkog proizvođača. Sve to je obznanjeno ovih dana u „Velikoj jabuci“, pošto je na Salonu automobila u Njujorku premijerno prikazan Aviator Concept

Foto: Lincoln

Foto: Lincoln

Koncept je postavljen na potpuno novu platformu koja je u osnovi projektovana za sistem pogona na zadnje točkove. Aviator će biti prvi automobil utemeljen na ovoj platformi, ali svakako ne i poslednji jer će je koristiti i neki drugi modeli Lincolna.

pročitaj još

  Foto: Lincoln

  Foto: Lincoln

  Prve fotografije sugerišu da velike proporcije nisu narušile elegantan dizajn, mada ovaj SUV izgleda tipično američki. Premijum karakter je primetan u unutrašnjosti koja će imati tri reda sedišta.

  Foto: Lincoln

  Foto: Lincoln

  Prema tvrdnjama fabrike, pod haubom će biti twin-turbo motor, pogodan za uparivanje sa elektropogonom, tako daje izvesno da će osim Lincoln ponuditi i plug-in hybrid. Da će biti tehnološki sofisticiran potvrđuje i naprednim sistemom oslanjanja koje ponoću kamere „skenira“ put ispred vozila i unapred prilagođava rad amortizera i opruga kako bi putnici mogli da računaju na maksimalnu udobnost.

  Foto: Lincoln

  Foto: Lincoln

  „Kišobran“ bezbednosnih sistema i asistencija pod imenom Co-Pilot 360 objedinnjavaće funkcije kao što su prepoznavanje prepreka i automatsko kočenje, detekciju pešaka, poprečnog saobraćaja, mrtvog ugla, itd.

  Foto: Lincoln

  Foto: Lincoln

  Od ostalih hi-tech gedžeta treba spomenuti da će funkcije ključa biti dostupne preko „pametnih“ telefona, pa i više od toga. Naime, pored otključavanja i zaključavanja, biće dostupna i opcija „pronalaženja“ automobila na velikim, “zatrpanim” parkinzima. Ukoliko se telefon izgubi, naravno, pomoću šifre će biti moguće blokirati funkcije i onemogućiti pristup automobilu.

  Foto: Lincoln

  Foto: Lincoln

  Uroš Dedić/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: aviator concept, lincoln, noviteti, saloni, suv