0

NEW YORK AUTO SHOW 2018: Volkswagen Atlas Cross Sport Concept

Volkswagen je na Salonu automobila u Njujorku, konceptom Atlas Cross Sport najavio novu, kompaktniju verziju SUV-a Atlas, namenjenu prevozu pet odraslih osoba

Foto: Volkswagen

Foto: Volkswagen

Na Salonu automobila u Njujorku, Volkswagen kao da najavljuje da se punom parom vraća na američko tržište, nakon Dieselgate afere od pre par godina. Kao potvrda toga jesu i dva interesantna koncepta, od kojih se naročito ističe Atlas Cross Sport.

pročitaj još

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Automobil je, u suštini, najava serijske verzije umanjenog SUV-a baziranog na već postojećem Atlasu, koji će biti namenjen za prevoz pet, umesto sedam odraslih osoba. Samim tim, i platforma je ista, već poznata MQB, koju koristi i nedavno predstavljeni Touareg.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Međuosovinsko rastojanje je identično kao i kod “velikog” Atlasa i iznosi 2980 milimetara, ali je Cross Sport Concept kraći za 190 mm (4847 mm ukupno). Istovremeno, nešto je širi (za 41 mm), ali i niži za 42 milimetra, što je i logično, imajući u vidu nešto izraženije sportske aspiracije u odnosu na Atlas.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Vizuelno nema drastičnih razlika u odnosu na već postojeći Volkswagenov full-size SUV, osim, naravno drugačijeg zadnjeg dela. Atraktivnosti koncepta doprinose ne samo prednje svetlosne grupe, već i ogromni točkovi od 22 inča, sa pneumaticima dimenzija 285/45!

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Za pogon je zadužen atmosferski 3,6-litarski V6 benzinac od 280 “konja”, koji funkcioniše u kombinaciji sa dva elektromotora – jedan na prednjoj osovini od 58 KS dok se drugi nalazi na zadnjoj i oslobađa 115 konjskih snaga. Sasvim dovoljno da se do 100 km/h stigne za 5,7 sekundi, uz elektonski limitiranu maksimalnu brzinu od 210 km/h.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Elektromotori se energijom napajaju iz litijum-jonskih baterija, kapaciteta 18 kWh, smeštenih u podu prtljažnika. Autonomija na čisto električni pogon iznosi oko 40 km, dok je ukupan “domet” deklarisan na oko 1000 kilometara.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Kada uđe u serijsku proizvodnju, Atlas Cross Sport će stizati iz Volkswagenovih proizvodnih pogona u gradu Čatanuga, u američkoj saveznoj državi Tenesi, odakle inače dolazi i Atlas…

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: atlas cross sport concept, noviteti, saloni, suv, volkswagen, vw