0

BUDUĆNOST JE STIGLA: PAL-V Liberty prvi sertifikovani leteći automobil! (VIDEO)

Holandska kompanija PAL-V u Ženevi je predstavila model Liberty, prvi leteći automobil koji ima sve dozvole za korišćenje, kako u avio, tako i u automobilskom saobraćaju!

Foto: PAL-V

Foto: PAL-V

Na Salonu automobila u Ženevi, pored mnogobrojnih automobila, debitovao je i jedan „avion“, zapravo, leteći automobil, ako ga možemo tako nazvati! U pitanju je holandski PAL-V Liberty – prvo prevozno sredstvo ove vrste koje ima sve neophodne sertifikate i u skladu je sa aktuelnim zakonskim normama.

pročitaj još

  Foto: PAL-V

  Foto: PAL-V

  Kako najavljuju u holandskoj kompaniji, prvo će biti proizvedeno 90 primeraka ovog modela u Liberty Pioneer Edition verziji, koja podrazumeva bogatu opremu i časove letenja. Cena ove edicije iznosi 499.000 evra. Nakon njega, PAL-V će krenuti u proizvodnju i prodaju Liberty Sport verzije, koja je procenjena na 299.000 evra (bez PDV-a).

  Foto: PAL-V

  Foto: PAL-V

  Inače, za transformaciju iz letećeg u vozački mod, potrebno je između od 5 do 10 minuta. Jarbol na kojem se nalazi rotor se automatski spušta, dok je na vozaču/pilotu da sklopi elise i „spakuje“ iz između dva repna stabilizatora.

  Foto: PAL-V

  Foto: PAL-V

  Naravno, za ovo vozilo neophodna je i letačka dozvola, kao i odgovarajuća površina za poletanje, odnosno sletanje. U principu, bilo koji sportski aerodrom sa asfaltnom pistom biće više nego dovoljan…

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: automobil, avion, leteći auto, liberty, pal-v