0

GENEVA MOTOR SHOW 2018: Rimac C_Two

Hrvatski proizvođač supersportskih električnih automobila Rimac, na Salonu automobila u Ženevi, predstavio je svoj drugi model u gami, C_Two koji oslobađa gotovo 2000 “konja”, a do 100 km/h stiže za 1,97 sekundi!

Foto: Rimac

Foto: Rimac

Nakon poprilične pažnje koju je privukao prvi svetsku supersportski električni automobil – Rimac Concept One, dodatno „naduvane“ nakon udesa koji je Richard Hammond imao sa istim tokom snimanja za The Grand Tour šou, mala hrvatska auto-kompanija Rimac sada je otišla korak dalje i u Ženevi predstavila drugi model u gami pod imenom C_Two.

pročitaj još

  Foto: Rimac

  Foto: Rimac

  Ono čime se novi hipersportski model može pohvaliti jeste snaga koja je gotovo dvostruko veća u odnosu na Concept One i iznosi 1914 „konja“, uz neverovatnih 2300 Nm obrtnog momenta! Samim tim, onda ne iznenađuju ni fantastične performanse, budući da sprint do 100 km/h traje svega 1,97 sekundi.

  Foto: Rimac

  Foto: Rimac

  Jednako spektakularno zvuči i podatak o sprintu do 300 kilometara na čas, za koji treba samo 11,8 sekundi, dok ¼ milje prelazi za itekako respektabilnu 9,1 sekundu. Maksimalna brzina koju fabrika deklariše iznosi 412 kilometara na čas!

  Foto: Rimac

  Foto: Rimac

  Sve ovo zvuči još impresivnije ako se zna da masa ovog automobila uopšte nije mala, jer uprkos obilnoj upotrebi ugljeničnih vlakana, od kojih je izrađena gotovo celokupna karoserija, C_Two teži praktično dve tone!

  Foto: Rimac

  Foto: Rimac

  Za pogon su zadužena četiri elektromotora, za svaki točak po jedan, koji istovremeno omogućavaju i vektorisanje obrtnog momenta zarad bolje vozne dinamike. Snagom se napajaju iz tečno hlađenih baterija, kapaciteta 120 kWh, koje obezbeđuju autonomiju od 650 kilometara.

  Foto: Rimac

  Foto: Rimac

  Uz sve ovo, Rimac C_Two je osposobljen i za autonomnu vožnju, i to tzv. Nivoa 4, budući da je opremljen sa osam kamera, LIDAR senzorom, šest radara, čak 12 ultrazvučnih senzora i, kako u hrvatskoj kompaniji navode, izuzetno preciznim GPS sistemom.

  Cena ovog modela za sada nije poznata, ali je najavljeno da će proizvodnja biti limitirana na svega 150 primeraka.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: c_two, ev, noviteti, rimac, saloni