0

PRVENAC U PONUDI: Cupra Ateca sa 300 “konja”!

Sportski podbrend SEAT-a, Cupra, zvanično je predstavio svoj prvi model, baziran na krosoveru Ateca kojeg pokreće 2,0-litarski turbo benzinac od 300 konjskih snaga!

Foto: Cupra

Foto: Cupra

SEAT je definitivno u žiži interesovanja poslednjih nedelju dana, budući da se nakon najave lansiranja zasebnog Cupra brenda, na Internetu pojavilo dosta vesti, pa i „špijunskih“ fotografija budućih modela ovog podbrenda.

pročitaj još

  Foto: Cupra

  Foto: Cupra

  Prvi zvanično predstavljeni automobil sa znakom Cupra jeste krosover Ateca, kojeg je španski proizvođač prikazao juče, u okviru kampanje promocije pomenutog brenda pred predstojeći Salon automobila u Ženevi.

  Foto: Cupra

  Foto: Cupra

  Cupra Ateca koristi postojeću MQB platformu Volkswagen grupacije, ali je prema rečima inženjera iz SEAT-a, podešena tako da pruža značajno drugačiji doživljaj u vožnji u odnosu na „običnu“ SEAT Atecu.

  Foto: Cupra

  Foto: Cupra

  U poređenju s njom, Cupra je sportski „trimovana“, oslanjanje je znatno tvrđe, adaptivni amortizeri su deo serijske opreme, a opruge su za 20 mm kraće.

  Foto: Cupra

  Foto: Cupra

  Ispod haube nalazi se pravi „dinamit“ – 2,0-litarski turbo benzinac EA888 koji oslobađa 300 konjskih snaga i 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Snaga se preko 7-stepenog DSG menjača prenosi na sva četiri točka u sklopu SEAT-ovog 4Drive sistema.

  Foto: Cupra

  Foto: Cupra

  Prema zvaničnim informacijama, ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi 5,4 sekunde dok je maksimalna brzina oko 245 kilometara na čas. Više podataka o ceni, kao i o dostupnosti automobila u prodajnim salonima širom Evrope biće poznati tokom Salona automobila u Ženevi.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: ateca, cupra, krosover, mqb, noviteti, seat, suv, turbo