0

SVE ZBOG EKOLOGIJE: BMW u avgustu prestaje s proizvodnjom M3!

Prema najnovijim informacijama koje stižu iz Minhena, BMW će u avgustu ove godine okončati proizvodnju aktuelnog M3 jer limuzina neće ispunjavati nove WLTP emisione standarde

Foto: BMW

Foto: BMW

Da bi se izbegli skandali u vezi emisije izduvnih gasova, kao što je bio Dieselgate, kada su neki proizvođači koristili poseban softver koji im je omogućavao da se „provuku“ na ispitivanjima, uskoro bi na snagu trebalo da stupi unapređeni test WLTP – Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure.

pročitaj još

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Ne samo da će merenje izduvnih gasova novih vozila biti usavršeno, sa manjom mogućnošću „varanja“, već će i same norme biti pooštrene što će zadati veliku glavobolju brojnim proizvođačima. Tako će, na primer, prema najnovijim informacijama, BMW u avgustu okončati proizvodnju svog kultnog modela M3!

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Da, dobro ste pročitali, na ovaj potez se bavarski gigant odlučio jer će mu biti neophodan novi sistem filtracije izduvnih gasova, pre svega azotnih oksida, a da bi se on primenio i zatim automobil ponovo homologovao, trebaće nekoliko meseci vremena, dok se već u oktobru očekuje nova generacija Serije 3.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  S druge strane, M4 će „napraviti pauzu“ u proizvodnji od par meseci i vratiti se na tržište rehomologovan, budući da se naslednik Serije 4 neće pojaviti pre 2019. godine, što samim tim pruža dovoljno vremena da se M4 uskladi sa novim regulativama.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: bmw, ekologija, emisija izduvnih gasova, m3, serija 3, svet, wltp