0

ČETVRTA GENERACIJA STIGLA: Predstavljamo novu Mercedes-Benz A-klasu!

Nakon više meseci iščekivanja, tokom kojih nas je Mercedes “zadirkivao” fotografijama enterijera, nemački automobilski gigant je i zvanično skinuo veo sa potpuno nove, četvrte generacije A-klase, čijem smo predstavljanju večeras prisustvovali

Foto: Zoran Živkov

Foto: Zoran Živkov

Novitet je u odnosu na aktuelni model porastao u gotovo svim pravcima, a najbitniji podatak jeste taj da je povećano međuosovinsko rastojanje za 30 milimetara, što nagoveštava i više prostora u enterijeru, naročito za putnike na zadnjoj klupi.

pročitaj još

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  Kada smo već kod enterijera, treba spomenuti i to da je Mercedes novu A-klasu opremio i potpuno novim multimedijalnim sistemom MBUX (Mercedes-Benz User Experience), koji se sastoji od dva digitalna displeja, dijagonale od po 7 inča u osnovnoj verziji, odnosno od po 10,25 inča u višim paketima opreme, koji vozaču nude gotovo sve informacije, bilo da je reč o osnovnoj instrumentaciji ili multimedijalnom sadržaju.

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  Idući u korak sa aktuelnim svetskim trendovima, Mercedes je kod nove A-klasa inkorporirao i poseban sistem koji po prvi put omogućava polu-autonomnu vožnju u određenim uslovima saobraćaja. A da nova A-klasa nije bogata samo IT gedžetima, potvrđuju i čak tri nove pogonske jedinice.

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  Pre svega, tu je novi 1,4-litarski četvorocilindarski benzinski motor, interne oznake M 282, od 163 KS i 250 Nm, kombinovan sa 7-stepenom 7G-DCT transmisijom sa dvostrukim kvačilom. Nov je i 2,0-litarski turbo benzinac od 225 konjskih snaga i 350 Nm obrtnog momenta, interne oznake M 260, koji zajedno sa pomenutim M 282 menja postojeće 1,6-litarske i dvolitarske motore iz M 270 serije.

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  I to nije sve, jer je Mercedes ponudio čak i novi 1,5-litarski dizel motor OM 608, od 115 konjskih snaga i 260 Nm koju pruža još veću efikasnost, uz manju emisiju štetnih gasova u odnosu na do sada aktuelne dizele OM 607 i OM 651.

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  TopSpeed Team

  chats-viber-ts

  Tagovi: a-klasa, benz, mercedes, noviteti