0

NAJBRŽI KARAVAN NA SVETU: Predstavljamo prvi Tesla Model S Shooting Brake!

Britanska firma QWest iz Norfolka ovih dana je predstavila interesantan projekat – Tesla Model S u tzv. Shooting Brake formi, koji je baziran na P90D verziji i koji do 100 km/h ide ispod tri sekunde!

Foto: QWest

Foto: QWest

Iako aktuelni Tesla Model S i dalje zvanično ne postoji u bilo kojoj drugoj karoserijskoj verziji osim ponuđene limuzine, verovatno se sećate da je pre par meseci, holandska firma RemetzCar, koja izrađuje karoserije, najavila svoju konverziju popularnog električnog automobila.

pročitaj još

  Foto: QWest

  Foto: QWest

  Dok smo čekali na njih, u međuvremenu su nas iznenadili britanci, odnosno firma QWest iz Norfolka, koja je takođe specijalizovana za izradu panela od ugljeničnih vlakana. Ono što vidite na fotografijama jeste prvi Tesla Model S u Shooting Brake formi – P90D-SB i moramo priznati da izgleda zaista odlično.

  Foto: QWest

  Foto: QWest

  Zapravo, imajući u vidu da ovaj automobil i dalje ima četvoro vrata, ova karoserijska forma više spada u klasu karavana nego u egzotični Shooting Brake, no nema veza… Ono što je interesantno jeste da je „karavan“ za 14 kilograma lakši u odnosu na limuzinu, pre svega zahvaljujući obilnoj upotrebi ugljeničnih vlakana.

  Foto: QWest

  Foto: QWest

  U poređenju sa limuzinom, dobijeno je 210 litara dodatnog prostora u prtljažniku, a što se tiče samih performansi, navodi se da su one identične kao i kod limuzine P90D na kojoj je baziran. Drugim rečima, ovom automobilu do „stotke“ treba 2,8 sekundi (P100D stiže za 2,4!), što ga ujedno čini i najbržim karavanom na svetu! Doduše, serijska proizvodnja je i dalje daleko, tako da ovu titulu ipak treba uzeti sa rezervom…

  Foto: QWest

  Foto: QWest

  Naravno, sve ovo ima svoju cenu, a ona iznosi fantastičnih 70.000 funti, odnosno oko 80.000 evra koje treba izdvojiti za ovu konverziju, ne računajući pri tome osnovnu cenu vozila koja je za P90D verziju (koje više nema u prodaji) iznosila oko 70.000 evra! Nije poznato da li će vlasnicima Tesla S biti omogućeno da svoje postojeće automobile, nebitno koje verzije, konvertuju u Shooting Brake formu…

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: karavan, noviteti, p90d, qwest, shooting brake, tesla model s, unikati