0

KORAK DALJE: Hyundai Nexo

Hyundai nastavlja sa napretkom na polju vozila na alternativni pogon, a najnoviji model jeste kompaktni SUV Nexo koji za pogon koristi gorivne ćelije

Foto: Hyundai

Foto: Hyundai

Na Consumer Electronics Show, koji je trenutno u toku u Las Vegasu, Hyundai je premijerno prikazao potpuno novi model po imenu Nexo. U pitanju je kompaktni SUV na električni pogon (FCEV) koji “struju” dobija od vodonika, tačnije gorivnih ćelija.

pročitaj još

  Foto: Hyundai

  Foto: Hyundai

  Kako navode u Hyundaiju, automobil je ne pozajmljuje osnovu od već postojećih modela već je baziran na potpuno novoj platformi, a zamišljen je kao naslednik ix35 Fuel Cell, odnosno druga generacija vozila sa pogonom na vodonik.

  Foto: Hyundai

  Foto: Hyundai

  Prema zvaničnim podacima, Nexo se može pohvaliti autonomijom od oko 800 kilometara i sa oko 20 procenata više snage u odnosu na aktuelni ix35 Fuel Cell. Drugim rečima, električna snaga je povećana na 135 kW, dok je snaga agregata skočila na 160 KS – sasvim dovoljno da se do 100 km/h stigne za oko 9,5 sekundi.

  Foto: Hyundai

  Foto: Hyundai

  Hyundai Nexo će se već ove godine naći u prodaji na određenim tržištima, pre svega SAD, gde su FCEV vozila popularna, ali sama cena još uvek nije saopštena. No, logično je očekivati da će biti veoma bliska onoj od ix35 Fuel Cell, koji startuje od oko 60.000 evra.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: fcev, gorivne ćelije, hyundai, ix35 fuel cell, nexo, noviteti, vodonik