0

NOVO KOD MINI MODELA: 7-stepeni Steptronic automatski menjač sa dvostrukim kvačilom

Britanski proizvođač automobila MINI naglašava sportski karakter svojih modela ugradnjom novog tipa menjača koji je dostupan za MINI sa troja vrata, MINI sa petora vrata i MINI Cabrio kao alternativa manuelnom šestostepenom menjaču koji predstavlja standardnu opremu

Foto: MINI

Foto: MINI

Novi menjač sa duplim kvačilom omogućava izuzetno brze promene stepena prenosa koje čine vožnju zabavnijom ali istovremeno zadržava sve komforne karakteristike rada jednog automatskog menjača. Još jedna pozitivna karakteristika je i povećana efikasnost pogonskog sklopa.

pročitaj još

  Foto: MINI

  Foto: MINI

  Kocept rada menjača je takav da dva instlirana kvačila funkcionišu zajedno tako što je jedno zaduženo za aktivaciju neparnih stepena prenosa (1, 3, 5, 7, hod unazad), a drugo parnih (2, 4, 6). Kada je potrebno izvršiti promenu u jednom kvačilu opada pritisak, dok u drugom raste i tako se dobija efekat promene prenosa bez prekida obrtnog momenta.

  Foto: MINI

  Foto: MINI

  Novim menjačem sa duplim kvačilom se upravlja elektronskom ručicom, koja se uvek vraća u prvobitno stanje nakon aktviracije vožnje unapred, unazad ili neutrala (pozicije D, R, N). Aktivacija parkinga se obavlja pritiskom na dugme P. Sa pozicije D pomeranjem ručice menjača ulevo se aktivira posebno sportski program vožnje – “S mode” iz koga se po potrebi može preći u manuelni mod.

  Foto: MINI

  Foto: MINI

  U automatskom režimu, izbor optimalnog stepena prenosa je još bolji u vozilima koja imaju opcioni MINI navigacioni sistem. Upravljačka jedinica menjača sa dvostrukim kvačilom je tada sposobna da preuzme podatke o navigaciji kako bi prilagodila svoju strategiju rada datoj situaciji na putu.

  Foto: MINI

  Foto: MINI

  Kada se približava oštroj krivini ili raskrsnici, na primer, prebacivanje u niži stepen se vrši ranije, kako bi se mogao koristiti efekat kočenja motora za usporavanje. Kada prolazi kroz dve povezane krivine, održava se stepen prenosa kako bi se izbegle nepotrebne promene i osigurala idealna brzina za moćno ubrzanje prilikom izlaska iz krivine.

  Izvor: PR Delta Motors

  chats-viber-ts

  Tagovi: cooper, dvostruko kvačilo, menjač, mini, steptronic, svet