0

L.A. AUTO SHOW 2017: BMW i8 Roadster

BMW je u Los Anđelesu po prvi put prikazao serijsku Roadster verziju svog futurističkoj sportskog modela i8

Foto: BMW

Foto: BMW

Punih pet godina nakon što je u Pekingu prikazan koncept, BMW je u Los Anđelesu po prvi put prikazao serijsku verziju sportskog hibrida i8 Roadster, koji bi uskoro trebao da se nađe u prodaji i na evropskom kontinentu.

pročitaj još

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Najveća izmena u odnosu na i8 Coupe svakako jeste u platnenom sklopivom krovu, koji se otvara, odnosno zatvara za 15 sekundi, sve do brzine od 50 km/h. Takođe, za razliku od kupea, koji pruža 2+2 smeštaj, Roadster je sada isključivo namenjen za dve osobe.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Ono što u BMW-u naglašavaju jeste da je Roadster, zbog neophodnosti ukrućenja šasije i karoserije, svega 60 kilograma teži u odnosu na Coupe, sa svojih 1595 kg. Većinu elemenata konstrukcije i dalje čine CFRP (specijalna plastika ojačana ugljeničnim vlaknima) i aluminijum.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Za pogon je zadužen isti 1,5-litarski turbo trocilindraš od 230 „konja“, ali je elektromotor sada snažniji za oko 12 KS, te je ukupna deklasirana snaga 374 „konja“. I pored toga, i8 Roadsteru do 100 km/h treba 0,2 sekunde više u odnosu na Coupe (4,6 sekundi ukupno), dok maksimalna brzina iznosi 250 km/h.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: bmw, i8, la auto show, noviteti, roadster, saloni