0

POGONSKA REVOLUCIJA: Predstavljen novi Infiniti QX50

Nova, druga generacija kompaktnog krosovera Infiniti QX50 može se pohvaliti da je prvi automobil na svetu kojeg pokreće turbo agregat promenjivog kompresionog odnosa

Foto: Infiniti

Foto: Infiniti

Infiniti je danas predstavio novu, drugu generaciju kompaktnog krosovera QX50, čiji je koncept prikazan još početkom godine, na Salonu automobila u Detroitu. Automobil je baziran na potpuno novoj platformi, a ono što ga naročito ističe, i što je još i koncept nagoveštavao, jeste pogonska jedinica sa varijabilnim kompresionim odnosom.

pročitaj još

  Foto: Infiniti

  Foto: Infiniti

  Naime, 2,0-litarski četvorocilindarski turbo benzinac (VC-Turbo) u stanju je da menja kompresiju od 8:1 kada se traže maksimalne performanse pa sve do 14:1 kada je optimizovan za što manju potrošnju goriva. Motor oslobađa 272 konjske snage i 380 Nm obrtnog momenta, istovremeno pružajući čak 35% veću efikasnost u odnosu na stari V6 agregat.

  Foto: Infiniti

  Foto: Infiniti

  Za prenos snage je zadužen kontinualni CVT menjač, koji je prenosi da prednjih točkova, odnosno sva četiri kod 4WD verzija. Prema podacima fabrike, ubrzanje do 100 km/h kreće se oko 6,5 sekundi dok maksimalna brzina iznosi 230 km/h.

  Svoj zvanični debi Infiniti QX50 imaće na predstojećem Salonu automobila u Los Anđelesu…

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: crossover, infiniti, krosover, noviteti, qx50, vc-turbo