0

BUDUĆNOST JE STIGLA: Neverovatni Tesla Roadster ruši sve rekorde!

Novi model iz Tesla Motorsa, po imenu Roadster, raspolaže sa fantastičnih 10000 Nm obrtnog momenta, do 100 km/h stiže za oko dve sekunde, a ima autonomiju od čak 1000 kilometara!

Foto: Tesla Motors

Foto: Tesla Motors

Potpuno neočekivano, usred sve većih problema oko razvoja i proizvodnje Tesla Model 3, američki proizvođač električnih automobila, Tesla Motors, ovih dana je predstavio potpuno novi model po imenu Roadster.

pročitaj još

  Foto: Tesla Motors

  Foto: Tesla Motors

  Ovaj automobil je ujedno naslednik istoimenog modela koji je, interesantno, prvo serijsko vozilo koje je izašlo iz pogona Tesla Motorsa. No, novitet je zaista nešto posebno, jer prema rečima Elona Muska, vlasnika i direktora kompanije, Roadster je automobil sa najboljim ubrzanjem na svetu.

  Foto: Tesla Motors

  Foto: Tesla Motors

  Automobil pokreću tri elektromotora, koji ukupno proizvode neverovatnih 10000 Nm obrtnog momenta, a ubrzanje do 60 milja na čas (96 km/h), iznosi fantastičnih 1,9 sekundi, što je za pola sekunde brže od do sada najbržeg Teslinog modela Model S P100D.

  Foto: Tesla Motors

  Foto: Tesla Motors

  Ono što novi Roadster čini još impresivnijim jeste podatak da do 160 km/h stiže za 4,2 sekunde, dok četvrt milje prelazi za „dragsterskih“ 8,9 sekundi, što ga ujedno čini i prvim serijskim automobilom koji ¼ milje prelazi ispod devet sekundi!

  Foto: Tesla Motors

  Foto: Tesla Motors

  Još jedan rekord koji ovaj model postavlja krije se u činjenici da se elektromotori energijom snabdevaju iz baterija kapaciteta čak 200 kWh, što je duplo više od Tesla S P100D, a omogućavaju mu autonomiju od gotovo neverovatnih 1000 kilometara!

  Foto: Tesla Motors

  Foto: Tesla Motors

  Ono što baš i neće obradovati ljubitelje Tesle jeste činjenica da će se Roadster na tržištu pojaviti tek 2020. godine, i to po ceni od oko 250.000 dolara za prvih 1000 primeraka. Kasniji modeli biće nešto “pristupačniji”, budući da će im cena iznositi “samo” oko 200.000 dolara.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: ev, noviteti, p100d, roadster, tesla motors