0

ZA BEZBEDNIJU ZIMU: Čas vožnje u zimskim uslovima

U okviru manifestacije OPENS dani, na Trgu slobode u Novu Sadu organizovana je promocija bezbednosti u saobraćaju u zimskim uslovima, gde je jedan od pokrovitelja bila i kompanija Lukoil Srbija

Foto: Aleksandar Savin

Foto: Aleksandar Savin

Trg slobode u Novom Sadu pretvoren u veliki poligon na kojem je održan svojevrsni “Čas vožnje u zimskim uslovima”. Zapravo, radi se o jedinstvenom događaju povodom osvajanja titule “Novi Sad 2019. Omladinska prestonica Evrope”, podržanom od strane Skupštine grada Novog Sada, a u organizaciji OPENS tima, da se kroz različite aktivnosti obeleži ovaj uspeh, ali i promoviše značaj bezbednosti u saobraćaju, pogotovo u ovim zimskim uslovima vožnje.

pročitaj još

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Važnost ove teme prepoznale su kompanije Lukoil Srbija, kao i Suzuki, tj. Beta Motors Centar, te zajedno sa Gradom Novim Sadom, MUP Novi Sad, Agencijom za bezbednost saobraćaja, kao i sa omladinskim organizacijama koje se bave promocijom bezbednosti u saobraćaju, na prostoru ispred Gradske kuće organizovale prigodan program…

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Tokom celog dana, građani su mogli da se kroz kraću vožnju na poligonu upoznaju sa nekim o tih otežanih uslova, ali i sa negativnim uticajem upotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci u vožnji, kao i da kroz razgovor sa gradskim inspektorom za saobraćaj, te predstavnicima MUP-a Novi Sad, sugerišu na sve „crne tačke“ u gradu.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Predsednik novosadske Skupštine, Zdravko Jelušić istakao je na promociji da je kultura učešća u saobraćaju neodvojiv deo opšte kulture, kao i da se na tome mora raditi od najranijeg životnog doba, kako bi imali jedan visok stepen saobraćajne kulture. Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve, Aleksandar Kravić napomenuo je da u Srbiji mnogo ljudi strada u saobraćaju, ocenivši taj podatak kao veliku brigu, ali i izrazio nadu da će se taj broj smanjiti uz novi edukativni program pokrenut za novosadske učenike prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda osnovnih škola.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Ideja ovog događaja “Čas vožnje u zimskim uslovima”, kako ističu organizatori, bila da se na jednom mestu sretnu institucije, omladina, nevladine organizacije i privreda. “Ovo je jedan primer da kroz različita partnerstva pokažemo dobre rezultate i da imamo vidljive efekte nakon godinu dana od dobijanja titule Omladinske prestonice Evrope. S jedan strane tu su Grad Novi Sad i omladinske organizacije, a s druge partneri iz privrede. Svi zajedno možemo da pružimo mladima bolji život, bolje uslove za odrastanje i da napravimo naše društvo bolje za učešće mladih u procesima donošenja odluka”, rekao je Vukašin Grozdanović, koordinator Inicijative OPENS-a.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Ovu promociju podržala je i republička Agencija za bezbednost saobraćaja, a savetnik direktora Milan Ilić precizirao je da ova ustanova podržava sve aktivnosti koje unapređuju bezbednost u saobraćaju, naročito mladih i dece. Pored toga, svi zajedno treba da još više radimo na podizanju svesti o odgovornom ponašanju, napre prema sebi, a onda i prema ostalim učesnicima u saobraćaju. Ponekad je dovoljna mala nepomišljenost, a poseldice mogu biti nesageledive.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Možda najviše pažnje privukla je kratka demonstracija nemogućnosti adekvatnog upravljanja vozilom u slučaju korišćenja alkohola ili psiho-aktivnih supstanci. Građani su bili u prilici da uz pomoć tzv. “pijanih naočara” neposredno dožive simulaciju vožnje u takvom stanju. I još kada se na to dodaju zimski uslovi vožnje, sa klizavim kolovozima i smanjenom vidljivošću, jasno je koliko su te situacije zaista opasne!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Imajući sve to u vidu, Lukoil Srbija je kao društveno odgovorna kompanija stala uz institucije i nevladine organizacije, te podržala ovu akciju. Direktor za isporuku i veleprodaju Nastas Mihajlović, s tim u vezi ističe: “Lukoil Srbija je uz svaku akciju čiji je cilj da se podigne svest o potrebi da se svi ponašamo odgovorno u saobraćaju. Konstantna edukacija na tom polju u interesu celog društva. Ovo je drugi društveno-odgovorni projekat u kome učestvujemo zajedno sa Savezom omladinskih organizacija OPENS 2019. i Gradom Novim Sadom ove godine i čast nam je što našu kompaniju, vaša zajednica vidi kao odgovornu i spremnu da podrži suštinski važne ideje. Lukoil Srbija će i u budućnosti biti aktivna na tom polju.”

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Događaju u Novom Sadu prisustvovao je i naš poznati glumac Vojin Ćetković, koji je jedan od promotera kompanije Lukoil Srbija. On je, takođe, naznačio značaj saobraćajne kulture i podizanja nivoa svesti o odgovornom ponašanju u saobraćaju.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Uz sve ovo, kompanija Lukoil je za nastupajuće zimske mesece pripremila i neke novine, koje će se svakako dopasti vozačima. Na svim benzinskim stanicama širom Srbije u prodaji je već novi “zimski dizel”, odnosno efikasno gorivo iz porodice ECTO proizvoda. Pored toga što ima sniženu tačku zgušnjavanja i olakšava startovanje, te poboljšava sagorevanje i omogućava maksimalno iskorišćenje potencijala motora, zimski ECTO dizel čisti sistem za ubrizgavanje i smanjuje potrošnju.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Istovremeno, svi posetioci manifestacije u Novom Sadu bili su u prilici i da dobiju novu karticu Lukoila “Štedi – nagrađuje – iznenađuje” sa kojom se obezbeđuje popust do 6 dinara po litri ECTO goriva, kao i popust na određene proizvode od 20%, ali i još neke povoljnosti na Lukoil benzinskim stanicama.

  Dakle, kucuo je čas za jednu bezbedniju zimu…

  TopSpeed Team

  chats-viber-ts

  Tagovi: beta motors, bezbednost, domaće, lukoil, novi sad, sigurna vožnja, suzuki