0

Srebrna kovanica u slavu modela FIAT 500

Državna kovnica novca Italije izdala je kovanicu u slavu istorijskog modela FIAT 500. Kovanica, koja će biti u opticaju od samo 4000 primeraka, ima vrednost od 5 evra i obeležava šezdesetogodišnjicu legendarnog modela

Foto: FIAT

Foto: FIAT

Državna kovnica Italije (Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato) izdala je novu kovanicu ograničene serije koji proslavlja istorijat poznatog modela FIAT 500 na šezdesetogodišnjicu ovog modela. Novčić, koga je predstavilo Ministarstvo privrede i finansija Italije vredi 5 evra (kovanica može da se otkupi putem prodajnih kanala Istituto del Poligrafico e della Zecca za 40 evra!), a dizajnirala ga je vrhunski bakrorezac Claudia Momoni. Ukupno će 4.000 kovanica biti iskovano, ali one neće biti pušteni u opticaj, što će ih učiniti pravim blagom za kolekcionare.

pročitaj još

  Lice kovanice prikazuje model FIAT 500 iz 1957. kao i današnji model, okružene rečima „Republika Italija“. Poleđina pokazuje karakteristični profil klasičnog modela 500 sa datumima 1957. i 2017. – godinu kada je FIAT 500 proizveden i godinu u kojoj je skovana – kao i vrednost koja iznosi 5 evra. Ovo pravo minijaturno umetničko delo koje proslavlja ostvarenje velikom sna mobilnosti i slobode – takođe nosi inicijal „R“, što označava da je skovan u Rimu, uz ime bakroresca pored logotipa modela FIAT 500 u stilu originalnih reklamnih postera.

  Foto: FIAT

  Foto: FIAT

  Ovaj kovanica samo je još jedan deo dugog niza proslava povodom šezdesetog rođendana modela FIAT 500, i stiže nakon još jednog važnog institucionalnog događaja, pokretanja proslavne poštanske markice od strane Pošta Italije.

  Tokom svoje šezdesetogodišnje istorije, FIAT 500 unapredio je svakodnevni život miliona ljudi. Njegova proizvodnja bila je važan deo posleratnog oporavka Italije i taj automobil je postavio naciju na četiri točka, pre nego što je počeo da se izvozi širom sveta. Danas, 80% svih modela 500 prodati su izvan Italije i on je jedan od najprodavanijih modela u Evropi, prvi u osam zemalja i među prvih šest u tri zemlje.

  Izvor: PR FCA Srbija

  chats-viber-ts

  Tagovi: fiat 500, italija, kovanica, novčić, svet