0

I HOLDEN REKAO ZBOGOM: Prestala proizvodnja automobila u Australiji!

U Australiji je danas i zvanično prestala proizvodnja automobila, nakon što je iz Holdenovih pogona izašlo poslednje vozilo – crveni model Commodore!

Foto: Holden

Foto: Holden

Danas je za sve ljubitelje automobila u Australiji, prilično “crn” dan, budući da je i zvanično prestala proizvodnja vozila u ovoj zemlji! Naime, danas je zatvorena i Holdenova fabrika, nakon što je sa proizvodne trake sišao poslednji model – crveni Commodore.

pročitaj još

  Foto: Holden

  Foto: Holden

  Ovim je General Motors, u čijem vlasništvu je Holden, praktično, stavio “tačku na i” kada je reč o australijskom proizvođaču, nakon što je pre par godina, “penzionisao” kultni Pontiac, a odmah zatim i brend Saturn.

  Foto: Holden

  Foto: Holden

  Pre samo dve nedelje, i Toyota je zatvorila svoju fabriku u kojoj se proizvodila limuzina Camry, dok je prošle godine, od proizvodnje automobila u Australiji odustao i drugi “lokalni” gigant – Ford, čiji je model Falcon bio veoma popularan u “zemlji kengura”.

  Foto: Ford

  Foto: Ford

  Glavni razlog odlaska proizvođača automobila iz Australije jeste sve velika razlika u ceni radne snage u odnosu na okolne zemlje, poput Tajlanda, Indonezije ili Malezije. Primera radi, radnik u automobilskoj fabrici u Australiji, imao je prosečnu platu od oko 70.000 australijskih dolara dok je, recimo, na Tajlandu, njegov “kolega” godišnje plaćen tek oko 12.000 australijskih dolara.

  Foto: Youtube screenshot

  Foto: Youtube screenshot

  Ovo će svakako biti i veliki udar za australijsku privredu jer će veliki broj ljudi ostati bez posla, ali će isto tako, ovo biti težak udarac i za sve ljubitelje australijskih automobila, jer ipak ne treba zaboraviti da su kultni automobili iz Mad Max serijala filmova, koje smo svojevremeno gotovo svi obožavali, upravo Ford Falcon Coupe i Holden Monaro.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: australija, camry, commodore, fabrika, ford falcon, holden, proizvodnja, svet, toyota