0

ŠVEDSKI ČELIK: Kompaktni Volvo XC40

Velika popularnost Volvoovih SUV automobila, kao rezultat dala je i treći, do sada najmanji model koji nosi oznaku XC40

Foto: Volvo

Foto: Volvo

Nakon velikog uspeha SUV modela XC90, pa i njegovog „manjeg brata“ XC60, Volvo je nedavno predstavio i treći model u SUV (XC) gami, pod nazivom XC40, koji je ujedno i prvi automobil ovog poznatog švedskog proizvođača postavljen na potpuno novoj CMA (Compact Modular Architecture) platformi, zajednički razvijenoj sa kineskom kompanijom Geely, koja je inače i većinski vlasnik Volvoa.

pročitaj još

  Foto: Volvo

  Foto: Volvo

  Dužinom od 4425 milimetara, novi model je za više od 25 cm kraći od XC60, ali je zato međuosovinsko rastojanje manje za svega 163 mm, što nagoveštava da će „novajlija“ biti kompaktan spolja, ali ne i unutar kabine.

  Foto: Volvo

  Foto: Volvo

  Kada smo već kod enterijera, treba reći da je Volvo za XC40 namenio moderni 12,3-inčni TFT displej umesto klasične glavne instrumentacije, dok se 9-inčni vertikalni displej nalazi na centralnoj konzoli, a namenjen je informaciono-multimedijalnom sistemu, koji je „podržan“ Apple CarPlay i Android Auto softverom sa komunikaciju sa „pametnim“ telefonima.

  Foto: Volvo

  Foto: Volvo

  Što se tiče mehanike, odnosno pogonskih jedinica, za sada su poznata dva motora, oba zapremine 2,0 litra, opremljena turbo punjačem. U pitanju je benzinski T5 od 247 konjskih snaga, kao i dizel D4 od 190 „konja“, uz koje stiže 8-stepeni automatski menjač i pogon na sva četiri točka sa Haldex spojnicom.

  Foto: Volvo

  Foto: Volvo

  Nešto kasnije, najverovatnije do kraja godine, Volvo će ponuditi i slabije verzije agregata, uz koje će se isporučivati i pogon samo na prednje točkove, a koje će svakako biti i cenovno pristupačnije u odnosu na gorenavedene verzije, za koje treba izdvojiti 44.450 evra (D4), odnosno 45.750 evra (T5).

  Foto: Volvo

  Foto: Volvo

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: crossover, D4, krosover, noviteti, suv, T5, volvo, xc40