0

FRANKFURT 2017: Chery Exeed TX

Da Kinezi ne odustaju od evropskog tržišta svedoči premijera novog Chery modela pod imenom Exeed TX. Iza ove oznake krije se moderan kompaktni SUV koji targetira mlađe osobe, odnosno novu generaciju kupaca.

Foto: Chery

Foto: Chery

U skladu sa tim, dosta se vodilo računa o dizajnu, impementiranim tehnologijama, kao i o “čistom” pogonu. Kada je reč o agregatima, predviđene su tri varijante – Hybrid Electric Vehicle (HEV), Plug-In Hybrid Electric Vehicle (PHEV) i Battery Electric Vehicle (BEV). Prva je svakako najinteresantnija u ovom trenutku jer kombinuje benzinski 1,5-litarski motor od 150 KS i elektromotor od 85 kW. Kada rade u sadejstvu, dva agregata omogućavaju impresivno ubrzanje do 100 km/h za 6 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 200 km/h.

pročitaj još

  Foto: Chery

  Foto: Chery

  Što je još važnije, potrošnja u kombinovanom ciklusu trebalo bi da se kreće oko 1,8 l na 100 km. Elektromotor koji se napaja preko NCM litijumske baterije sposoban je da potera automobil do brzine od 120 km/h, uz putnu autonomiju od oko 70 km. Priključivanjem na brzi punjač, 80 odsto kapaciteta baterije može se napunuti za pola sata, dok je za kompletno punjenje preko kućne utičnice potrebno četiri časa.

  Foto: Chery

  Foto: Chery

  Visoke ambicije Kineza potvrđuje i to što je Exeed TX postavljen na potpuno novu platformu M3X, razvijenu u saradnji sa nemačkom kompanijom Benteler. Pogon je na sva četiri točka, a potpisuju ga Dana i BorgWarner. Oslanjanje napred je MacPherson, pozadi multilink, a u ponudi će pored šestostepenog ručnog biti i automatski sedmostepeni menjač sa duplim kvačilom, oba sa Getragovih “polica”.

  Foto: Chery

  Foto: Chery

  Unutrašnjost je najavljena sa mnogo savremenih tehnologija, Bosch je prirpemio 10-inčni multifunkcionalni displej, kao i TFT od 7 inča, a automobil će odlikovati i bogata oprema poput panorama krova, velikih aluminijumskih točkova “obuvenih” u Continental pneumatike, itd.

  Foto: Chery

  Foto: Chery

  Sve najavljeno zvuči dosta lepo, ali ostaje da se vidi kao će se Chery provesti na Euro NCAP testu. Fabrika se nada da neće razočarati poput nekih drugih automobila iz najmnogoljudnije zemlje, a njihova očekivanja utemeljena su na činjenici da je, zahvaljujući odličnoj čvrstini i sveobuhvatnim bezbednosnim sistemima i asistencijama, Exeed TX ostvario maksimalni učinak na China NCAP testu gde je osvojio pet zvezdica.

  Foto: Chery

  Foto: Chery

  Uroš Dedić/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: 4x4, chery, exeed tx, frankfurt, kina, noviteti, saloni, suv