0

FRANKFURT 2017: Audi Aicon Concept

Na Audijevom štandu u Frankfurtu premijerno se našao i veliki futuristički koncept po imenu Aicon, koji najavljuje budući serijski automobil na električni pogon, sposoban za autonomnu vožnju

Foto: Audi

Foto: Audi

Audi je na Salonu automobila u Frankfurtu, pored modela R8 RWS, prikazao i futurističku studiju po imenu Aicon, koja najavljuje potpuno električni, autonomni automobil, sposoban da preveze četiri odrasle osobe.

pročitaj još

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Prikazani koncept je neobično velik automobil, dužine čak 5444 milimetra, što je za čak 200 mm duže i od modela A8 sa produženim međuosovinskim rastojanjem, uz međuosovinsko rastojanje od 3470 mm. Jednako impresivno izgledaju i veliki točkovi prečnika čak 26 inča!

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Uprkos svojoj veličini, Aicon studija se zahvaljujući svojoj koncepciji, može pohvaliti i izuzetno malim prečnikom okretanja, koji iznosi svega 8,5 metara, što je manje od većine aktuelnih gradskih „mališana“.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Ništa manje spektakularna nije ni najavljena autonomija koja sa jednim punjenjem baterija iznosi oko 800 kilometara te po prvi put realno omogućava prelazak velikih distanci između gradova, bez potrebe sa čestim stajanjima radi dopune baterija.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Inače, za pogon su zadužena četiri elektromotora, za svaki točak po jedan, koji oslobađaju ukupno 350 konjskih snaga i 550 Nm obrtnog momenta. Imajući u vidu pomenutu sposobnost autonomne vožnje, u kabini je primetan nedostatak volana, kao i pedala.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Kada je reč o enterijeru, treba još spomenuti i prednja sedišta koja mogu da se pomeraju napred i nazad do 50 centimetara, kao i rotiraju pod uglom do 15 stepeni ka spoljašnjem delu vozila, kako bi se lakše ulazilo i izlazilo iz automobila.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: aicon, audi, concept, frankfurt, koncept, noviteti, saloni, studija