0

FRANKFURT 2017: Toyota Yaris GRMN

Dugo najavljivan Toyota Yaris hot hatch upravo je predstavljen na Salonu automobila u Frankfurtu, a krasi ga 1,8-litarski agregat od 212 KS koji omogućava ubrzanje do 100 km/h za 6,3 sekunde!

Foto: Toyota

Foto: Toyota

Toyota je za Salon automobila u Frankfurtu spremila sportsku verziju modela Yaris koji nosi oznaku GRMN, a nastao je od koncepta predstavljenog 2015. godine. Naime, Toyota sa ovom verzijom obeležava svoj povratak na Svetski reli šampionat (WRC) koja je specijalno razvijana na poznatoj stazi Nurburgring Nordschleife.

pročitaj još

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Ime GRMN koje nosi skraćenica je za Ganzoo Racing tuned by Meister of the Nurburgring, a predstavlja tim koji je radio na automobilu, kao i ime staze.

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Pogonska jedinica koja se nalazi u Yarisu GRMN je 1,8-litarski agregat sa 212 KS pri 6.800 o/min i 250 Nm pri 5.000 o/min. Za razliku od ostalih proizvođača koji koriste turbo za povećanje snage, Toyota je “izvukla konje” zahvaljujući mehaničkom kompresoru, koji ne daje automobilu samo karakterističan zvuk, već i bolji odziv na gas.

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Kada je reč o performansama ovog mališe na trkačkoj stazi, sportski Yaris ne razočarava. Zahvaljujući maloj masi od svega 1.135 kg, Yaris GRMN ubrzava do 100 km/h za 6,3 sekunde, dok je maksimalna brzina elektronski limitirana na 230 km/h. Opremljen je i “šper” deferencijalom koji ne dozvoljava rasipanje snage, kao i četvoroklipnim Brembo čeljustima koje “grizu” diskove prećnika 278 mm. Sve ove esencijale za stazu prati i sportski izduvni sistem.

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Kako bi se izdvojio u masi hečbeka na tržištu, Yaris GRMN je ulepšan detaljima kako na eksterijeru, tako i u enterijeru. Tako na zadnjem delu nalazimo crni spojler, redizajnirani zadnji branik, difuzor i centralno postavljenu izduvnu cev dok se napred izdvaja prednji lip, kao LED svetlosni potpis.

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Enterijer vozila krase posebno dizajnirana sportska sedišta od strane Toyota Boshoku odeljenja. Pored sedišta, tu su i kožni upravljač, sličan kao kod GT86 modela, kao i aluminijumske pedale, aluminijumski detalji i TFT displej.

  Svega 400 komada Yarisa GRMN biće dostupno evropskim kupcima, a cena iznosi 29.900 evra.

  Aleksandar Savin/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: frankfurt, gazoo racing, grmn, hot hatch, noviteti, saloni, toyota, yaris