0

FRANKFURT 2017: Audi RS4 Avant

Audi je u Frankfurtu predstavio novu generaciju sportskog karavana RS4 Avant, koji se može pohvaliti motorom od 450 “konja” i maksimalnom brzinom od 280 km/h

Foto: Audi

Foto: Audi

Na Audijevom štandu zablistao je novi RS4 Avant, čime proizvođač iz Ingolštata nastavlja lozu ultimativnih sportskih karavana, ustanovljenu još 1999. godine. Najnoviji predstavnik četiri prstena dobija “daunsajzovan” V6 biturbo motor od 2,9 litara sa impresivnih 450 konjskih snaga i 600 Nm, koji je već debitovao u modelu RS5.

pročitaj još

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Sa masom od 1.780 kilograma, novi model je za 80 kg lakši od prethodnika. Quattro prenos snage na sve točkove poveren je novom osmostepenom Tiptronic menjaču sa optimalnim prenosnim odnosom u funkciji vrhunskih performansi. Od 0 do 100 km/h Audi RS 4 Avant ubrzava za 4,1 sekundu dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h. Tu je i opcioni RS Dynamic paket koji “pomera” blokadu na 280 km/h.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Za ubedljiva vozna svojstva u svim uslovima vožnje brine čitav spektar pomoćnih sistema. Pored permanentnog quattro pogona sa aktivnim zadnjim diferencijalom, koji raspoređuje obrtni moment između zadnjih točkova na onaj sa boljim prijanjanjem, tu je i RS sportsko oslanjanje sa opcionom Dynamic Ride elektronskom kontrolom. Opciono su predviđene i keramičke kočnice koje će zaustavljati točkove veličine 19, odnosno 20 inča (uz doplatu).

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Enterijer, prema očekivanjima, donosi vrhunski ugođaj kroz ambijent koji kombinuje sportsku i luksuznu notu. Profilisana sedišta presvučena su najkvalitetnijom, mekom kožom, a na dohvat ruke su najsavremeniji “gadžeti” u službi komfora i zabave u vožnji. Ispred vozača dominira Audi virtuelni kokpit sa dodatnim prikazom G-sila, dok prestižne RS značke ukrašavaju sedišta, trokraki zasečeni upravljač, kao i ručicu menjača.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Iako vlasnici ovakve vrste vozila ne razmišljaju preterano o potrošnji, u Audiju nisu propustili priliku da istaknu podatak o tome da je prosek spušten na samo 8,8 litara u mešovitom ciklusu. U ovom trenutku, daleko je važnija informacija da će porudžbine biti otvorene već ove jeseni, a da će početkom naredne godine uslediti prve isporuke kupcima, i to po početnoj ceni od 79.800 evra u Nemačkoj.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Uroš Dedić/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: audi, avant, biturbo, frankfurt, noviteti, quattro, rs4, saloni