0

FRANKFURT 2017: Land Rover Discovery SVX

Iz Land Rovera stiže nova, specijalna verzija modela Discovery koja nosi oznaku SVX, a može se pohvaliti snažnim 5,0-litarskim V8 motorom od 525 „konja“

Foto: Land Rover

Foto: Land Rover

Salon automobila u Frankfurtu po prvi put je ugostio i specijalnu SVX verziju poznatog Land Roverovog SUV-a Discovery. Reč je o projektu koji je delo Jaguar Land Rover (JLR) ogranka Special Vehicle Operations (SVO), a ujedno je i prvi od nekoliko planiranih SVX modela u Land Rover gami vozila.

pročitaj još

  Foto: Land Rover

  Foto: Land Rover

  Ono po čemu se ovaj Discovery najviše izdvaja od ostatka game nalazi se ispod haube, gde se „krije“ snažni 5,0-litarski V8 motor opremljen mehaničkim kompresorom, a koji može da se pohvali sa 525 konjskih snaga, kao i 625 Nm obrtnog momenta.

  Foto: Land Rover

  Foto: Land Rover

  Pomenuta pogonska jedinica „uparena“ je sa osmostepenim automatskim menjačem, a tu je i reduktor prenosa. Umesto tradicionalne rotacione kontrole menjača, Discovery SVX je dobio tzv. Pistol Shifter, odnosno klasičniju ručicu, a sve u cilju bolje ergonomije i preciznije manipulacije prilikom off-road vožnje.

  Foto: Land Rover

  Foto: Land Rover

  Kada smo već kod terenske vožnje, treba reći da je Discovery SVX serijski opremljen Goodyear Wrangler All-Terrain pneumaticima, dimenzija 275/55, montiranim na kovane naplatke, prečnika 20 inča, izrađene od aluminijumske legure.

  Foto: Land Rover

  Foto: Land Rover

  I enterijer je dodatno obogaćen u odnosu na „obični“ Discovery, sa novim 12,3-inčnim TFT instrumentacionim displejem, koji se, inače, serijski isporučuje samo uz HSE i HSE Luxury pakete opreme. Tu je i 10-inčni dispej infotejment sistema InControl Touch Pro, kao i kolorni head-up displej, koji je opcioni, a prikazuje i neke off-road informacije.

  Foto: Land Rover

  Foto: Land Rover

  Proizvodnja Discovery SVX verzije počeće naredne godine, a ovi modeli stizaće iz Land Roverovih SVO pogona u Koventriju, gde će se, prema zvaničnim informacijama, SVX ručno opremati.

  Foto: Land Rover

  Foto: Land Rover

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: 4x4, frankfurt, land rover, noviteti, off-road, saloni, special vehicle operations, suv, svx, v8