0

FRANKFURT 2017: Mercedes-AMG Project One

Zvezda tek otvorenog Salona automobila u Frankfurtu svakako je Mercedes-AMG Project One hipersportski automobil, koji je nešto najpribližnije aktuelnoj Formuli 1 - oslobađa 1000 “konja”, a do 200 km/h stiže za samo 6,0 sekundi!

Foto: Mercedes-AMG

Foto: Mercedes-AMG

Definitivno zvezda tek otvorenog Salona automobila u Frankfurtu (IAA 2017) jeste Mercedesov hipersportski automobil pod nazivom Project One, o kojem se već duže vreme špekuliše, koji je do sada već nekoliko puta najavljivan putem tizer fotografija, a sinoć je napokon i zvanično predstavljen svetskoj javnosti.

pročitaj još

  Foto: Mercedes-AMG

  Foto: Mercedes-AMG

  Ono što bi se ukratko moglo reći o ovom automobilu jeste da je to, praktično, „civilizovana Formula 1“, koju pokreće modifikovana verzija 1,6-litarske V6 turbo jedinice, koja se nalazi i u bolidu Mercedes-AMG W08, s tom razlikom da agregat u ovom hipersportisti, nakon oslobađanja svih „restrikcija“, oslobađa čak 1000 konjskih snaga i 1200 Nm, a „vrti“ se do čak 11.000 obrtaja!

  Foto: Mercedes-AMG

  Interesantno je spomenuti da je prednja osovina pokretana elektromotorima, te je, samim tim, Project One automobil sa pogonom na sva četiri točka, što je, imajući u vidu zaista brutalne performanse agregata, sasvim očekivan i logičan potez. Litijum-jonska baterija obezbeđuje autonomiju od nekih 25 kilometara, što je sasvim dovoljno za kratke, urbane vožnje.

  Foto: Mercedes-AMG

  Foto: Mercedes-AMG

  Ipak, ono što najviše interesuje ljubitelje ovakvih automobila jesu performanse, a one su, jednom rečju, brutalne! Posredstvom 8-stepenog automatizovanog menjača, ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 2,5 sekundi, a još impresivnije zvuči podatak o sprintu do 200 km/h, za koji je potrebno svega 6,0 sekundi! Maksimalna brzina je jednako impresivna i prema informacijama iz Mercedesa, iznosi preko 350 kilometara na čas!

  Foto: Mercedes-AMG

  Foto: Mercedes-AMG

  Kako i dolikuje jednom hipersportisti, točkovi se pričvršćuju centralnom navrtkom, a naplaci su „obuveni“ u Michelin Pilot Sport Cup 2 pneumatike, dimenzija 285/35 ZR19 napred, odnosno 335/30 ZR20 pozadi. Iza točkova „kriju“ se karbonsko-keramički kočioni diskovi velikog prečnika.

  Foto: Mercedes-AMG

  Foto: Mercedes-AMG

  Mercedes-AMG Project One biće proizveden u svega 275 primeraka, od kojih će svaki koštati fantastičnih 2,27 miliona evra, i to bez poreza! Prvi primerci biće isporučeni bogatim klijentima na proleće 2019. godine…

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: amg, f1, formula 1, frankfurt, mercedes, noviteti, project one, saloni, w08