0

TVR GRIFIFTH: Povratak legende

Foto: TVR

Foto: TVR

Potpuno novi sportski automobil iz kompanije TVR nedavno je predstavljen na događaju Goodwood Revival koji se održava na stazi Gudvud u Engleskoj. Poznati britanski brend nestao je sa automobilske scene od kad je 2013. godine kupljen od strane preduzetnika Les Edgara, ali kada smo se najmanje nadali on se vratio. Novi model koji su predstavili nosi ime Grififth i poseduje prepoznatljiv izgled TVR vozila iz prošlosti zahvaljujući vanvremenskim proporcijama.

pročitaj još

  Foto: TVR

  Foto: TVR

  Šasija Grififtha bazirana je karbonskoj strukturi. Zahvaljujući tome masa automobila iznosi svega 1.250 kilograma. Uzevši u obzir da poseduje V8 motor Coswortha od 5 litara koji isporučuje 500 KS, novi TVR ima odnos snage/mase od 400 KS po toni. Snaga se prenosi “starim receptom” na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača. Zahvaljujući snažnoj pogonskoj jedinici i maloj masi, Grififth ubrzava iz mirovanja do 100 km/h ispod 4 sekunde, dok mu je maksimalna brzina preko 322 km/h!

  Foto: TVR

  Foto: TVR

  Što se samog dizajna tiče on je, u klasičnom TVR stilu, diskutabilan. Ili vam se dopada ili ne. Bez obzira na ukus, novi Grififth poseduje veoma napredne i savremene aerodinamičke elemetne. Tako na  branicima nalazimo napred spliter, odnosno difuzer pozadi, dok se ispod automobila nalazi ravna ploča kako bi protok vazduha bio bolji i pospešio prijanjanje vozila.

  Foto: TVR

  Foto: TVR

  Enterijer TVR Grififtha dizajniran je tako da prvenstveno pruži pravo vozačko uživanje, dok je u drugom planu komfor. Mada, i pored toga, kompanija je izjavila da je automobil pogodan za svakodnevnu vožnju, kao i duža putovanja.

  Foto: TVR

  Foto: TVR

  TVR Grififth će početi sa proizvodnjom krajem 2018. godine, gde će kompanija otpočeti sa 500 Grififth Launch Edition primeraka koji če biti ponuđeni sa opcijom da se uzmu u bilo kojoj boji. Početna cena biće 90.000 funti.

  Aleksandar Savin/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: frankfurt, grififth, noviteti, tvr, v8