0

HYUNDAI FCEV: SUV na alternativni pogon

Korejski proizvođač je na specijalnom događaju predstavio drugi komercijalno proizveden model koji upotrebljava vodonik i koristi četvrtu generaciju gorivih ćelija

Foto: Hyundai

Foto: Hyundai

Alternativne vrste pogona sve više dobijaju na značaju, što potvrđuje najnoviji projekat kompanije Hyundai Motor. SUV model pod nazivom FCEV razvijen je na četiri ključne osnove koje podrazumevaju efikasnost sistema gorivih ćelija, performanse, trajnost i optimlano skladištenje vodonika u rezervoar.

pročitaj još

  Foto: Hyundai

  Foto: Hyundai

  Povećanjem efikasnosti gorivih ćelija, smanjenjem potrošnje vodonika i optimizacijom ključnih komponenti, novi SUV prema korejskim standardima testiranja ima domet od preko 580 km sa jednim punjenjem.Maksimalna snaga motora novog modela povećana je za 20% u poređenju sa prethodnim, koji raspolaže sa 163 KS.

  Foto: Hyundai

  Foto: Hyundai

  Novi SUV sa pogonom na gorive ćelije takođe ima i poboljšani sistem hladnog starta automobila, prevazilazeći izazove pokretanja vozila sa pogonom na gorive ćelije na temperaturama ispod tačke smrzavanja. Korejski inženjeri uspeli su da postignu i poboljšanu gustinu skladištenja vodonika u rezervoaru, a paket opcija rezervoara sada sadrži tri jednako velika rezervoara.

  Foto: Hyundai

  Foto: Hyundai

  Fabrika navodi da će FCEV u serijskoj proizvoditi biti opremljen svim naprednim tehnologijama poslednje generacije za pomoć vozaču, uz proširenu paletu pogonskih agregata koji koriste gorive ćelije vodonika.

  Sve ovo je deo ambicioznih planova Korejaca koji podrazumevaju globalno lansiranje više od 30 ekološki prihvatljivih modela pod okriljem sestrinskih brendova Hyundai i Kia do 2020. godine.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

   

  Tagovi: alternativni pogon, fcev, gorive ćelije, hyundai, noviteti, suv