1

DEKLARISANJE PO SNAZI: Audi uvodi novo označavanje svojih modela!

Nemački proizvođač automobila Audi uskoro uvodi novo označavanje svojih modela, tačnije pogonskih jedinica, gde će uz tip motora TFSI, TDI ili e tron, sada stajati i dvocifren broj koji deklariše snagu motora, prema utvrđenim grupama

Foto: Audi

Foto: Audi

Ako ste mislili da je do sada bilo teško „pohvatati“ silne modele koje su vodeći svetski proizvođači lansirali na tržište, i još teže razumeti i razlikovati njihove oznake, sledi vam novi „domaći zadatak“ jer Audi najavljuje novo označavanje svih svojih modela, osim sportskih, kao što je R8, i onih koji trenutno nose oznaku S i RS.

pročitaj još

   

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Naime, ingolštatski proizvođač će od novog A8, koji se u prodaji očekuje do kraja ove godine, uvesti i brojčanu oznaku pored oznake tipa motora, koja zavisi od snage pogonskog sistema. Drugim rečima, modeli koje pokreću motori snage od 110 do 130 KS dobiće oznaku 30, brojka 45 biće na automobilima snage od 230 do 245 KS, dok će, recimo, broj 70 nositi modeli snage preko 540 „konja“, što će ujedno biti i najviše specifikacija!

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Uz pomenuti dvocifreni broj, nalaziće se i već tradicionalna oznaka tipa agregata – TFSI za turbo benzince, TDI za turbo dizele, kao i e tron/g tron za hibridne, odnosno pogonske jedinice na alternativna goriva. Dakle, više nećete biti u mogućnosti da pročitate koji se motor “krije” u određenom modelu već ćete morati da “pogađate”, u zavisnosti od broja koji se nazad nalazi.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Prvi model koji će startovati sa novim sistemom označavanja jeste Audi A8, čija će 3.0 TDI verzija od 285 KS nositi oznaku A8 50 TDI dok će kod 3,0-litarskog TFSI od 340 „konja“ na zadnjem delu pisati A8 55 TFSI.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: audi, e-tron, nomenklatura, označavanje, svet, tdi, tfsi
  Popularni komentari
  • b
   bojan

   nisan je kvalitet za w i kvantitet