0

SMENA NA PRESTOLU: Renault Nissan najveći proizvođač automobila na svetu!

Renault Nissan alijansa postala je najveći proizvođač automobila na svetu, nakon što je u polugodišnjem izveštaju o prodaji vozila, zabeležila 5,27 miliona prodatih jedinica, ispred Volkswagena i Toyote!

Foto: Renault Nissan

Foto: Renault Nissan

U poslednjih par godina, na tronu najvećeg proizvođača automobila smenilo se nekoliko brendova… Ako se sećate, prvo je General Motors „skinula“ Toyota, koju je zatim, nakon afere oko „zaglavljujućih“ pedala gasa smenio Volkswagen, da bi nakon Dieselgate skandala, sada dobili novog giganta na vrhu – Renault Nissan alijansu.

pročitaj još

  Foto: Renault Nissan

  Foto: Renault Nissan

  Prema ekonomskim podacima u prvih šest meseci ove godine, pomenuta alijansa je ostvarila prodaju od 5,27 miliona vozila, što je više od VW koncerna sa 5,15 miliona i Toyote sa 5,13 miliona vozila, a ako se trend do kraja godine nastavi, prema prostoj računici, Renault Nissan alijansa zabeležiće prodaju od praktično deset i po miliona vozila, što će biti ne samo najviše u odnosu na konkurenciju, već i apsolutni rekord ova dva proizvođača!

  Foto: Renault Nissan

  Foto: Renault Nissan

  Ono što treba naglasiti da ovaj rezultat ne bi bio moguć da nije Mitsubishija, kojeg je Renault Nissan nedavno preuzela, a koji u ukupnom polugodišnjem rezultatu učestvuje sa oko pola miliona vozila! Podsećamo, Mitsubishi je nedavno upao u ozbiljne finansijske probleme kada je otkriven afera o lažnom prikazivanju podataka o potrošnji goriva, što je iskoristila francusko-japanska alijansa, da preuzme kontrolni deo paketa deonica.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: alijansa, mitsubishi, nissan, prodaja, proizvodnja, renault, svet, toyota, volkswagen