0

PLAVA AŽDAJA: Subaru WRX STI Type RA NBR Special rekorder Nurburgringa! (VIDEO)

Subaruovo najnovije “oružje” - WRX STI Type RA NBR Special, od nedavno je najbrža limuzina na Nurburgringu, svega pola sekunde sporija od hipersportskog Porsche 918 Spyder!

Foto: Subaru

Foto: Subaru

Da se Subaru polako, ali sigurno vraća svojim korenima i sportskoj “genetici” koja mu je na reli nastupima širom sveta i donela veliku slavu i popularnost, potvrđuje i najnovija vest, koja ovaj put stiže iz Nemačke, tačnije sa staze Nurburgring Nordschleife.

pročitaj još

  Foto: Subaru

  Foto: Subaru

  Naime, Subaru se sada može pohvaliti da ima najbržu limuzinu na ‘Ringu, budući da je nedavno model sa prilično dugačkim nazivom – WRX STI Type RA NBR Special, postavio vreme od 6 minuta i 57,5 sekundi, što je svega pola sekunde sporije od vremena Porschea 918 Spyder!

  Naravno, svima je jasno da Subaruov automobil ni najmanje ne liči na serijski primerak već da je reč o praktično trkačkoj mašini, koja je zapravo evolucija onog Prodrive WRX STI u kojem je Mark Higgins prošle godine oborio rekord na Isle of Man.

  Foto: Motorauthority

  Foto: Motorauthority

  Automobil sada iz naizgled skromnih 2,0-litre zapremine oslobađa preko 600 konjskih snaga pri 8500 obrtaja u minutu, a unapređen je i aerodinamički paket, koji sada pri maksimalnoj brzini obezbeđuje preko 300 kilograma “pritiska” na podlogu. Istovremenu, vozaču je na raspolaganju i tzv. DRS, koji omogućava promenu ugla zadnjeg “krila” pri velikim brzinama na pravcu, kako bi se smanjio otpor vazduha.

  Foto: planetcarz

  Foto: planetcarz

  Oni koji su imali priliku da isprate ovogodišnji Goodwood Festival of Speed, sigurno su primetili i ovaj automobil, kojeg je baš žestoko “provozao” legendarni Mark Higgins, postavljajući treće vreme ukupno, dve sekunde iza trkačkog prototipa Jaguar XJR12D i Penske-Chevrolet PC22.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: mark higgins, nurburgring nordschleife, special, sti, subaru, svet, type ra nbr, wrx