0

NOVI “MAČAK” IZ JAGUARA: Jaguar E-Pace

Najnoviji model u Jaguarovoj ponudi jeste kompaktni SUV po imenu E-Pace, koji je sinoć zvanično predstavljen

Foto: Jaguar

Foto: Jaguar

Kao što je i najavio pre par nedelja, Jaguar je sinoć i zvanično predstavio svoj drugi SUV u gami, po imenu E-Pace. U odnosu na dosadašnji SUV „prvenac“ F-Pace, novi automobil je kompaktniji i kao takav, bliži rođak modelima Range Rover Evoque i Land Rover Discovery Sport, budući da koristi istu D8 platformu.

pročitaj još

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Samim tim, imajući u vidu dimenzije i klasu u kojoj se nalazi, kao i ciljnu grupu, direktna konkurencija trebali bi da mu budu premijum automobili nemačkih proizvođača, kao što je Audi Q3 ili BMW X1. Ono što je interesantno spomenuti jeste da će E-Pace silaziti sa proizvodnih traka Magna Steyr kompanije iz Austrije, a ne Jaguarovih pogona u Engleskoj.

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  U ponudi će već u startu biti nekoliko različitih verzija modela, koji se razlikuju kako po opremljenosti, tako i u vizuelnom nastupu. Pored osnovnog E-Pace, tu su E-Pace S, zatim SE, kao i najviši paket E-Pace HSE.

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Što se tiče pogonskih jedinica, tu je ponuda bogata već u startu, počevši od osnovnog 2,0-litarskog turbo dizela od 150 KS (Ingenium D150), uz koji se isporučuje sa pogonom na prednjim točkovima i 6-stepenim manuelnim menjačem. Opciono, ovaj motor je moguće dobiti i sa 4WD pogonom i 9-stepenim automatikom.

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Svi ostali modeli – dizeli D180 i D240, kao i turbo benzinci P250 i P300 dolaze standardno sa pogonom na sva četiri točka, kao i devetostepenom automatskom transmisijom. Najsnažniji model u gami, P300, ispod čije se haube nalazi 2,0-litarski turbo benzinac od 300 „konja“, do 100 km/h stiže 6,4 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 243 km/h.

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Jaguar je odmah na prezentaciji novog modela saopštio i cene za sve verzije koje će u startu biti na raspolaganju. One startuju od 34.950 evra za E-Pace D150 sa pogonom na prednje točkove, pa do 60.550 evra za E-Pace HSE sa P300 motorom i pogonom na sva četiri točka.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: e-pace, hse, ingenium, jaguar, land rover, noviteti, range rover