0

RAKETA NA TOČKOVIMA: Aston Martin Valkyrie

Aston Martin je objavio fotografije najnovijeg modela Valkyrie, kojeg razvija u saradnji sa Red Bull F1 Racing, a koji bi raspolagao sa preko 1100 “konja” dok bi krug na stazi Silverstone vozio jednako brzo kao i bolid Formule!

Foto: Aston Martin

Foto: Aston Martin

Ljubitelji Aston Martina ponovo imaju čemu da se raduju, budući da je sinoć, ova britanska kompanija objavila fotografije svog najnovijeg hipersportskog modela Valkyrie u gotovo serijskom izdanju, do sada poznatog i kao AM-RB 001.

pročitaj još

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Automobil nastao u saradnji Aston Martina i Red Bull F1 Racing tima, na čelu sa legendarnim konstruktorom Adrianom Neweyom, raspolagaće sa preko 1000 konjskih snaga, a projektovana cena iznosiće oko 2,8 miliona evra.

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  No, i pored fantastične snage koju će oslobađati nova pogonska jedinica, suština ovog hiperautomobila, kao što se i moglo očekivati kada je Newey angažovan, jeste u aerodinamici, odnosno velikom prianjanju, tzv. downforce koji će omogućiti da Valkyrie odveze krug na stazi Silverstone za isto vreme kao i F1 bolid!

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Prema prvim informacijama iz Aston Martina, Valkyrie bi pri maksimalnoj brzini, koja daleko premašuje 300 km/h, trebao da „proizvodi“ fantastičnih 1800 kilograma aerodinamičkog pritiska na podlogu, što će reći da bi teorijski, pri tim brzinama, automobil mogao da ide i „naglavačke“, budući da mu je masa manja od 1,8 tona!

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Za pogon je odabran atmosferski 6,5-litarski Cosworthov V12 motor, čija snaga uveliko premašuje 900 „konja“, a kao „pomoć“ njemu tu je i svojevrsni KERS sistem, te bi ukupna snaga pogonske jedinice trebala da iznosi oko 1130 KS, koliko je ostvareno tokom testiranja.

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Ono što je bitno naglasiti jeste da će biti proizvedene dve različite verzije, jedna za redovni saobraćaj i jedna „hardcore“, namenjena trkačkoj stazi. Planirano je da se proizvede 150 serijskih primeraka i 25 trkačkih modela, a najavljena cena za osnovu verziju iznosi oko 2,8 miliona evra, dok će trkački Valkyrie sigurno premašiti cifru od tri miliona evra.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: adrian newey, am-rb 001, aston martin, formula 1, noviteti, red bull f1 racing, valkyrie