0

ČUDO TEHNOLOGIJE: Za par dana nam stiže potpuno novi Audi A8! (VIDEO)

Audi će 11. jula zvanično predstaviti novu generaciju modela A8, koja dolazi ne samo sa inteligentnim sistemom aktivnog oslanjanja, već i potpuno autonomnim sistemom vožnje do 60 km/h

Foto: Audi

Foto: Audi

Iz Audija nam stiže vest da će nova generacija ingolštatske „perjanice“, luksuzni model A8, zvanično biti predstavljen naredne nedelje, tačnije 11. jula.

pročitaj još

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  U pitanju je ne samo nova generacija, već i automobil koji će koristiti potpuno novu platformu MLB Evo, a nivo implementirane tehnologije predstavlja sam vrhunac automobilske industrije.

  Novi Audi A8 će tako imati aktivan sistem oslanjanja sa elektromehaničkim aktuatorima, koji će informacije dobijati od kamere na prednjem delu vozila, koja analizira put ispred čak 18 puta u sekundi i „priprema“ sistem oslanjanja.

  U okviru ovog sistema aktivnog oslanjanja smanjuje se i naginjanje vozila u krivinama, ali i uzdužno naginjanje („propinjanje“ ili „zaranjanje“) prilikom ubrzavanja, odnosno kočenja. Takođe, u Audiju tvrde da će ovo povećati i pasivnu bezbednost, naročito pri bočnim udarima, jer sistem može da neposredno pre udara, podigne tu stranu vozila.

  Foto: Youtube screenshot

  Foto: Youtube screenshot

  Pored sistema autonomnog parkiranja, koje praktično više i nije novost, Audi će u najluksuznijim verzijama ponuditi i potpuno autonomni sistem vožnje, sposoban da samostalno kontroliše i vozi automobil, do brzine od 60 km/h, što će reći, u gotovo svim uslovima gradske vožnje.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: a8, audi, mlb evo, noviteti, quattro