0

NEMAČKO SRCE: Stiže Aston Martin DB11 V8

Iz Aston Martina stiže još jedan novitet, ovaj put sa V8 motorom... U pitanju je potpuno novi DB11, kojeg će pokretati 4,0-litarski twin-turbo, poreklom iz Mercedesovog AMG odeljenja!

Foto: Aston Martin

Foto: Aston Martin

Posle globalnog uspeha na tržištu sa modelom GT DB11 V12, čelnici Aston Martina nisu zaspali na lovorikama. Naprotiv, nedugo za njim iz kompanije stužu vesti o još jednom novitetu u koji čelnici Astona polažu velike nade. Radi se o modelu istog imena, dakle DB 11, ali se pod haubom ne nalazi V12 agregat, već V8 twin-turbo, zapremine 4,0 litara , sa 510 KS i 675 Nm obrtnog momenta.

pročitaj još

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Ali, to nije i najveća značajka ovog agregata, već je to činjenica da je on “pozajmljen” od Mercedesa! Naime, motor je sa “polica” AMG-a i dolazi kao plod uspostavljanja tehničkog partnerstva dve kompanije, s tim što će britanska firma imati slobodu u mapiranju agregata. Radi se pre svega na modifikacijama i poboljšanjima usisnog i izduvnog sistema, kao i primeni suvog sistema podmazivanja, tzv. suvog kartera.

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  U odnosu na svog starijeg brata sa V12 motorom, “junior” će, zahvaljujući manjoj masi osmocilindarskog agregata, kao i izmenama na oslanjanju, amortizerima, oprugama i unapređenom, tj. sofisticiranom ESP-u, biti lakši za čitavih 125 kg, tako da će ukupna masa novog DB11 V8 biti “samo” 1760 kg.

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Po efikasnosti, ove izmene i unapređenja staviće novajliju u istu ravan sa modelom sa dvanaest cilindara. Ali, još jedna značajka krasi novi model. U pitanju je značajno smanjenje emisije štetnih gasova, na 230 g/kg, čime su ispunjene stroge evropske, i što je možda važnije, pooštrene kineske norme.

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Što se voznih karakteristika novog Aston Martina tiče, one su već poznate – ubrzanje iz mesta do 100 km/h je iznosi tačno 4,0 sekunde, dok maksimalna brzina iznosi 300 km/h. Zanimljivo da su iz kompanije već objavili i cene. Tako, prema rečima predsednikai CEO Aston Martina, dr Endi Palmera, u Britaniji DB11 V8 stajaće 144.900 funti, u Nemačkoj 184.000 evra, a u SAD 198.995 dolara.

  Uroš Dedić/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: amg, aston martin, db11, noviteti, v8