0

BEZBEDNOST NA PRVOM MESTU: Dodatni sistemi vozačke asistencije za Opel Crossland X

Opel Crossland X sa novim paketom opcione bezbednosne opreme sadrži i upozorenje na čeoni sudar, detekciju pešaka i automatsko kočenje u slučaju krajnje nužde, a tu je i sistem detekcije pospanosti

Foto: Opel

Foto: Opel

Opel je sada u ponudu stavio dodatne sisteme vozačke asistencije za Crossland X krosover. Novajlija „kul“ SUV pojave već obezbeđuje izvanredne inovacije, koje svakodnevnu vožnju čine bezbednijom, komfornijom i lakšom. Visokotehnološka, kompletna LED prednja svetla, „head up“ displej i panoramska zadnja kamera koja pokriva 180 sepeni, uz naprednu asistenciju pri parkiranju, upozorenje na izlazak iz vozne trake, prepoznavanje saobraćajnih znakova i detekciju mrtvog ugla, samo su neki od primera. Novi opcioni paket dodatno proširuje ovu bogatu ponudu i uključuje upozorenje na opasnost od čeonog sudara sa detekcijom pešaka i automatsko kočenje u slučaju krajnje nužde, zajedno sa detekcijom pospanosti i upozorenje na pospanost.

pročitaj još

  Foto: Opel

  Foto: Opel

  Sistem upozorenja na opasnost od čeonog sudara sa detekcijom pešaka i automatskim kočenjem u slučaju krajnje nužde, vrši monitoring situacije u saobraćaju ispred vozila uz pomoć Opel Eye prednje kamere i sposoban je da detektuje vozila, kako ona koja su u pokretu tako i parkirana, kao i pešake (odrasle i decu). Ovaj sistem se oglašava poput alarma i pruža vizuelno upozorenje, uz primenjivanje automatskog kočenja ukoliko se rastojanje u odnosu na vozilo ili pešaka ispred prebrzo smanjuje a reakcija vozača izostane.

  Foto: Opel

  Foto: Opel

  Sistem koji detektuje pospanost je zapravo ekstenzija upozorenja na pospanost vozača, standardnog u Crosslandu X. On upozorava vozača nakon dva sata vožnje pri brzini većoj od 65 km/h. Ovaj prošireni sistem inicira upozorenje ukoliko putanja vozila sugeriše da je vozač dremljiv ili da mu je pažnja popustila, i to u vidu poruke na informacionom klasteru uz odgovarajući zvučni signal. Nakon tri signala prvog nivoa, sistem pokreće drugo upozorenje sa drugačijom porukom, takođe u okviru informacionog klastera, uz glasniji zvučni signal. Sistem se resetuje petnaestominutnom vožnjom pri brzini ispod 65 km/h.

  Foto: Opel

  Foto: Opel

  Još jedna stvar koja povećava ukupnu bezbednost, a koju nudi Crossland X, je inovativna svetlosna solucija, po prvi put prisutna u ovom segmentu. Kompletni LED prednji farovi su upareni sa funkcijama poput osvetljavanja krivine, asistencije dugačkim svetlima i automatskog nivelisanja svetlosnog snopa, što garantuje optimalno osvetljenje puta ispred i osigurava najbolju moguću vidljivost. Pored toga, opcioni „head up“ displej pomaže vozačima Crosslanda X da zadrže pogled na putu; najvažnije informacije poput brzine kretanja, pretežnog ograničenja brzine, postavljanja brzine na limiteru ili tempomatu, i navođenja navigacije, projektuju se direktno u nivo pogleda. Rizik od mogućeg previda u saobraćaju je redukovan upozorenjem na „mrtav ugao“. Ultrasonični senzori ovog sistema detektuju ostale učesnike u saobraćaju sem pešaka, a upozorenje se vrši putem ćilibarske svetlosne ikonice u bočnom retrovizoru.

  Foto: Opel

  Foto: Opel

  Opel Eye prednja kamera takođe procesuira različite podatke, na taj način formirajući osnovu za sisteme vozačke asistencije kao što su prepoznavanje saobraćajnih znakova i upozorenje na izlazak iz vozne trake. Prepoznavanje saobraćajnih znakova prikazuje pretežno ograničenje brzine na informacionom klasteru opcionog „head up“ displeja, dok upozorenje na izlazak iz vozne trake pruža zvučna i vizuelna upozorenja, ukoliko proceni da Crossland X nenamerno napušta voznu traku.

  Izvor: PR Opel Srbija

  chats-viber-ts

  Tagovi: asistencija, bezbednost, crossland x, opel, sistemi, svet