0

PORCIJA STEROIDA: Dodge Challenger Hellcat Widebody

Jedan od najomiljenijih novijih „muscle“ automobila, Dodge Challenger, upravo je dobio novu verziju koja kombinuje mehaniku Hellcat modela sa agresivnim vizuelnim nastupom Demon varijante

Foto: Dodge

Foto: Dodge

Ljubitelji modernih američkih „muscle“ automobila zaista imaju čemu da se raduju, budući da je u poslednje vreme, nastala prava „poplava“ novih modela, pre svega iz Chrysler korporacije, odnosno Dodge brenda.

pročitaj još

  Foto: Dodge

  Foto: Dodge

  Nakon Hellcata, pa zatim i monstruoznog Demona, sada je predstavljen i Dodge Challenger Hellcat Widebody, čije već samo ime nagoveštava da se radi o „naduvanoj“ verziji Hellcata, odnosno automobilu koji je iskombinovao mehaničke komponente „paklene mačke“ i agresivni vizuelni nastup verzije Demon.

  Foto: Dodge

  Foto: Dodge

  Drugim rečima, bokovi vozila („krila“) su pozajmljeni od SRT Demona, čime je ukupna širina povećana za gotovo 90 milimetara, a ispod blatobrana se „kriju“ novi točkovi od 20 inča, „obuveni“ u Pirelli P-Zero pneumatike, dimenzije 305/35 ZR20.

  Foto: Dodge

  Foto: Dodge

  Kako bi se lakše „izborio“ sa prilično „mesnatim“ pneumaticima, Dodge je u Hellcat Widebody po prvi put ugradio električnu servo-asistenciju upravljanja, i to varijabilnu, u zavisnosti od režima rada kojeg vozač odabere.

  Foto: Dodge

  Foto: Dodge

  Prema tvrdnjama iz Dodge, ovako „nabudženi“ Hellcat je sada, na stazi od gotovo tri kilometra, za oko dve sekunde po krugu brži od „običnog“, uprkos činjenici da se ispod haube i dalje nalazi isti 6,2-litarski V8 HEMI motor od 707 „konja“.

  Foto: Dodge

  Foto: Dodge

  Interesantno je da je Dodge već objavio i cenu ove verzije, koja u Americi iznosi 71.495 dolara, što bi preračunato u evropsku valutu, okvirno iznosilo nešto ispod 63.000 evra, što je, priznaćete, izuzetno dobra cena imajući u vidu šta se sve za nju dobija.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

   

  Tagovi: challenger, dodge, hellcat, hemi, noviteti, srt demon, v8, widebody