0

STIGAO I DRUGI SUV: Predstavljena SEAT Arona

SEAT je u kratkom periodu, nakon predstavljanja svog prvog SUV-a Ateca, prikazao i kompaktni modela po imenu Arona, koji je baziran na platformi nove Ibize, odnosno VW Polo

Foto: SEAT

Foto: SEAT

Tržište SUV i krosover vozila nikada nije bilo bogatije, a konkurencija veća. Iz nedelje u nedelju, proizvođači „dopunjuju“ svoju ponudu novim modelima, a najnoviji trend definitivno jeste subkompaktna kategorija krosovera, koji su bazirani na platformi automobila B segmenta.

pročitaj još

  Foto: SEAT

  Foto: SEAT

  Najnoviji član ovog „društva“ stiže iz SEAT-a, a nosi naziv Arona. U pitanju je krosover koji se nalazi na MQB A0 platformi, koju koriste nova Ibiza, kao i novi Volkswagen Polo. Inače, ovo je nakon modela Ateca, drugi SUV koji za kratko vreme stiže sa SEAT znakom.

  Foto: SEAT

  Foto: SEAT

  Kada je reč o dizajnu, Arona je, može se reći, iskombinovala ono najbolje od pomenute Ibize, ali i „većeg rođaka“ Ateca. U odnosu na popularnu Ibizu, duži je za 79, a viši za 99 milimetara. Naravno, veći klirens se ovde podrazumeva, a putnici sede na sedištima koja su nešto viša u odnosu na Ibizina.

  Foto: SEAT

  Foto: SEAT

  Što se tiče motorizacije, SEAT je u startu najavio prilično bogatu paletu koju čini čak pet agregata – tri benzinca i dva dizela. Osnovni je 1,0-litarski trocilindraš od 95 konjskih snaga, koji stiže i u snažnijoj verziji od 115 KS. Za ambicioznije vozače, u ponudi je novi 1,5-litarski turbo od 150 „konja“. Dizel ponudu čini jedan motor – poznati 1.6 TDI, u dve verzije snage, od 95 i 115 „konja“.

  Foto: SEAT

  Foto: SEAT

  Ništa manje bogata nije ni ponuda transmisija, koja kreće od 5-stepene manuelne za osnovni 1.0 TSI i 1.6 TDI, preko šestostepenog menjača za ostale pogonske jedinice, pa do 7-stepene DSG transmisije sa dvostrukim kvačilom, koja je na raspolaganju uz snažniji 1.0 TSI i slabiji 1.6 TDI.

  Foto: SEAT

  Foto: SEAT

  Cena za sada nije zvanično saopštena, ali prema nekim informacijama, trebalo bi da startuje od oko 16.000 evra. Zvaničnu premijeru SEAT Arona imaće na Salonu automobila u Frankfurtu, u septembru ove godine.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: arona, crossover, ibiza, krosover, noviteti, seat, suv, volkswagen polo