0

PARTIJA MINI-GOLFA: Predstavljena šesta generacija Volkswagen Polo

Volkswagen je predstavio novu, šestu generaciju modela Polo, koja je znatno “narasla” u odnosu na svog prethodnika, te je sa dužinom od preko četiri metra i međuosovinskim razmakom od preko 2,5 metara, postao veći od Golfa III

Foto: Volkswagen

Foto: Volkswagen

U sedištu jedne od najvećih auto-grupacija na svetu, Wolfsburgu, predsednik upravnog odbora Volkswagena okupljenima je zvanično predstavio novu, šestu generaciju modela Polo, koja će svoj zvanični debi pred publikom imati na Salonu automobila u Frankfurtu.

pročitaj još

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Nova generacija bazirana je na potpuno novoj MQB AO platformi, te je samim tim znatno veći od odlazećeg modela. Međuosovinsko rastojanje je povećano za 94 milimetra na 2564 mm, uz povećanje traga točkova od 62 mm napred, odnosno 49 mm pozadi.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Ukupna dužina vozila povećana je za 81 mm i sada iznosi 4,05 metara, dok je u širinu, novi Polo „narastao“ za 63 mm. Ono što je takođe važno napomenuti jeste da će se novi Polo proizvoditi isključivo u verziji sa petora vrata, te da više u ponudi neće biti modela sa troja vrata.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Kupcima će na raspolaganju biti čak šest različitih paketa opreme. Pored dosadašnja poznata tri (Trendline, Comfortline i Highline), najavljena je i specijalna Beats edicija sa naglaskom na audio doživljaj, a očekuje se i nešto agresivnija R-Line verzija. Naravno, za najzahtevnije, tu je sportski GTI, koji sada pokreće 2,0-litarski turbo benzinac od 200 „konja“.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Osnovni Polo biće opremljen 1,0-litarskim atmosferskim trocilindarskim benzincem od 65 ili 75 konjskih snaga. Pored 1.0 MPI, u ponudi će biti i turbo benzinski 1.0 TSI od 95, odnosno 115 „konja“. Nešto zahtevnijim korisnicima namenjen je novi 1,5-litarski TSI od 150 konjskih snaga.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Ono što je interesantno naglasiti jeste da je Volkswagen za sada najavio samo jedan turbo dizel u ponudi – 1.6 TDI od 80 ili 95 KS, imajući u vidu sve manju potražnju za ovom vrstom agregata i sve strožijim ekološkim normama koje „pritiskaju“ dizele. Kao i do sada, ponuđene transmisije podrazumevaju 5-stepene i 6-stepene manuelne menjače, uz 7-stepenu DSG opciju kod snažnijih agregata.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Cena nove generacije modela Polo startuje od 12.975 evra (u Nemačkoj), što je za 275 evra više u odnosu na odlazeći automobil. Naravno, pod ovim se podrazumeva osnovna 1.0 MPI verzija sa 5-stepenim manuelnim menjačem, u Trendline paketu opreme.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: golf, mpi, noviteti, polo, tdi, tsi, volkswagen, vw