0

INJEKCIJA SNAGE: Audi R8 Spyder V10 Plus

Pored standardnog modela u ponudi R8 Spyder, Audi od sada kupcima nudi i verziju V10 Plus, koja je za 70 “konja” snažnija i 25 kg lakša...

Foto: Audi

Foto: Audi

Audi je predstavio snažniju verziju svog modela R8 Spyder, koji sada nosi naziv V10 Plus, a ujedno je najsnažniji i najbrži automobil “bez krova” koji proizvođač iz Ingolštata ima u svojoj ponudi.

pročitaj još

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Za pogon je zadužen isti atmosferski 5,2-litarski V10 agregat koji se “vrti” do vrtoglavih 8700 obrtaja, ali koji sada oslobađa 70 konjskih snaga više. Drugim rečima, vozaču je na raspolaganju 610 KS, kao i 560 Nm obrtnog momenta.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Zahvaljujući “injekciji snage”, Audi R8 Spyder V10 Plus do 100 km/h stiže za 3,3 sekunde, što je za tri desetinke brže nego li kod “obične” Spyder verzije, dok je maksimalna brzina povećana za oko 10 km/h, te sada iznosi 328 kilometara na čas.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Ovo nije samo zasluga snažnijeg agregata, već i ušteda mase, budući da je Spyder Plus za 25 kilograma lakši u odnosu na “obični” Spyder, pre svega zahvaljujući upotrebi lakih materijala, kao što je CFRP (plastika ojačana ugljeničnim vlaknima) i aluminijum.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Pomenuti V10 motor ima i tzv. sistem deaktivacije cilindara, kada radi svega pet, ukoliko uslovi vožnje nisu zahtevni, kao što je, na primer, u gradskim gužvama, itd. Snaga se preko 7-stepenog menjača sa dvostrukim kvačilom prenosi na sva četiri točka u okviru poznatog Audijevog quattro pogona.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Cena novog modela u Nemačkoj startuje od 207.500 evra, a prve isporuke R8 Spyder V10 Plus zakazane su za kraj leta ove godine…

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: audi, noviteti, quattro, r8, spyder, v10 plus