0

UŽIVANJE U VETRU: McLaren 570S Spider

Najnoviji model iz McLaren “egele” jeste 570S Spider, koji obogaćuje aktuelnu ponudu modela “bez krova” ovog britanskog proizvođača

Foto: McLaren

Foto: McLaren

McLaren je predstavio Spider verziju svog sportskog modela 570S, koji se time pridružuje Spider modelima 650S i 675LT i obogaćuje ponudu “bez krova” ovog prestižnog britanskog proizvođača automobila.

pročitaj još

  Foto: McLaren

  Foto: McLaren

  Baziran na tzv. Moncocell II karbonskoj “školjki”, 570S Spider ima masu od 1452 kg, što je za 46 kilograma više u odnosu na Coupe verziju. Naravno, to posledica ojačanja karoserije i želje da se očuva rigidnost cele konstrukcije, za koju u McLarenu tvrde da je jednaka onoj na Coupeu.

  Foto: McLaren

  Foto: McLaren

  Pored samog krova, Spider verzija se delimično razlikuje i po zadnjem delu i poklopcu ispod kojeg se krov “pakuje”, a delimično pokriva i sam agregat. Takođe, zadnji spojler je za 12 mm viši u odnosu na Coupe, imajući u vidu drugačije vrtloženje vazduha kod Spider verzije.

  Foto: McLaren

  Foto: McLaren

  Pogon obezbeđuje isti 3,8-litarski V8 twin-turbo koji raspolaže sa 570 “konja” pri 7400 o/min i 600 Nm obrtnog momenta. Imajući u vidu i masu vozila, dolazi se do podatka od 392 KS/toni, što je bolji rezultat od, recimo, Porsche 911 Turbo S Cabriolet.

  Foto: McLaren

  Foto: McLaren

  Ubrzanje do 100 km/h traje svega 3,2 sekunde, dok maksimalna brzina iznosi nešto ispod 330 km/h, što će reći da su gotovo identične Coupe verziji. Brzina od 200 km/h dostiže se za 9,6 sekundi, što je svega 0,1 sekundu manje u odnosu na verziju “sa krovom”.

  Foto: McLaren

  Foto: McLaren

  Spider verzija može se pohvaliti i potpuno novim 10-krakim alu-felnama, prečnika 19 inča napred, odnosno 20 inča pozadi, koje su “obuvene” Pirelli P Zero Corsa pneumatike. Novo kod Spidera jesu i tri dodatne boje – Curacao Blur, Vega Blue i Sicilian Yellow.

  Foto: McLaren

  Foto: McLaren

  McLaren 570S se već nalazi u ponudi, i to po ceni od oko 187.000 evra (preračunato iz britanskih funti), što je za oko 22.000 evra više u odnosu na Coupe. Istovremeno, to je skuplje i u odnosu na pomenuti Porsche 911 Turbo S Cabriolet, ali i osetno manje u poređenju sa direktnim rivalima kao što su Ferrari 488 Spider i Lamborghini Huracan Spyder.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: 570s, mclaren, noviteti, spider, twin turbo, v8