0

SAMO ZA ODABRANE: Porsche 911 Turbo S Exclusive Series

Porsche Exclusive, specijalno Porscheovo odeljenje koje se bavi izradom posebnih limitiranih edicija, nedavno je predstavilo svoj najnoviji automobil, baziran na modelu 911 Turbo S

Foto: Porsche

Foto: Porsche

Porsche Exclusive nastao je 1986. godine kada je proizvođač iz Štutgarta odlučio da tim koji je zadužen za personalizaciju, preusmeri na još jedan, novi projekat. Naime, Porsche je odlučio da pravi specijalne, limitirane verzije određenih modela, a jedna od tih je i 991.2 Turbo S.

pročitaj još

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  Ovaj automobil biće proizveden u svega 500 primeraka, a nosi naziv 911.2 Turbo S Exclusive Series kojeg krasi jedinstveni dizajn, ali i pojačan agregat koji sada isporučuje 27 KS više nego standardna verzija.

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  Eksterijer automobila unapređen je Golden Yellow Metalic bojom sa karbonskim komponentama, kao što je hauba, krov, pragovi i usisnici na boku vozila. Sportskom izgledu doprinosi Turbo Aerokit koji dolazi standardno, ali i dve linije koje se prostiru od znaka do repa vozila. Bedževi Porsche Exclusive, koji su postavljeni na prednjim krilima i poklopcu motora, doprinose posebnosti ovog limitiranog primerka.

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  Spoljašnost je zaokružena novim 20-inčnim naplacima koji su precizno ofarbani pomoću nove laserske tehnologije. Ispod felni nalaze se crna kočiona klješta – šestoklipna napred, dok su nazad implementirane četvoroklipne čeljusti.

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  Prilikom ulaska u automobil, na pragovima se može primetiti Porsche Exclusive svetleći natpis, dok je ostatak kokpita obogaćen žutim koncem koji se prostire duž cele table, volana i sedišta na kojim se dodatno nalaze i dve zlatne linije. Zlatne linije svoj put nastavljaju i ka centralno postavljenom obrtomeru. U enterijeru dodatno nalazimo Turbo S natpis na naslonima za glavu, jedinstvenu ručicu PDK menjača i Porsche Exclusive pločicu sa rednim brojem.

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  Pogonska 3,8-litarska biturbo jedinica nije ostala netaknuta. Ona sada isporučuje 607 KS i 750 Nm obrtnog momenta što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za svega 2,9 sekundi, dok je za dostizanje 200 km/h neophodno držati pedalu “gasa” 9,6 sekundi. Maksimalna brzina deklarisana je na 330 km/h.

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  Kako bi se dodatno istakli, u ponudi su i aksesoari u vidu torbi, ali i sata koji je, kao i automobil, napravljen u svega 500 primeraka. Cena jednog od 500 automobila iznosi 259.992 evra u Nemačkoj, cena sata iznosi 9.950 evra, dok se set torbi prodaje po ceni od 5.474 evra.

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  Aleksandar Savin/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: 911 turbo s, exclusive, limitirana edicija, noviteti, porsche, series