0

EKSKLUZIVNO IZ MONAKA: Pretpremijera Renault Megane RS

Renault je pred Veliku nagradu Monaka, obeležio 40 godina prisustva u Formuli 1 i istovremeno iskoristio priliku da premijerno prikaže novi Megane RS

Foto: Slavko Jelovec

Foto: Slavko Jelovec

Francuski proizvođač je uoči jubilarne 75. VN Monaka nastavio sa “oživljavanjem” svoje sportske tradicije. Pre nego što su čuvenom stazom prodefilovali veterani Jean-Pierre Jabouille i Alain Prost u bolidima u kojima su nekada pobeđivali, na stazi pojavila najnovija generacija modela Megane RS, za čijim upravljačem je bio Nico Hulkenberg.

pročitaj još

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  “Mislim da nismo mogli da izaberemo bolji trenutak za ovako nešto… U godini kada Renault obeležava četiri decenije prisustva u najelitnijem sportskom takmičenju i nekoliko meseci pre zvanične promocije, odlučili smo se da prikažemo naš adut u kompaktnoj hot-hatch klasi, Megane RS najnovije generacije.”

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  “Kao što vidite, automobil je još uvek u fazi razvoja, ali prepoznatljivi Renault DNA je tu. Poštujući želje naših kupaca, učinili smo ga još više sportskim”, rekao je okupljenim novinarima Partice Ratti, izvršni direktor Renault Sport ogranka.

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  Inače, model Renault Megane RS se nalazi tržištu tek od 2004. godine i nastao je na osnovi druge generacije modela Megane. Ova sportska verzija doživela je veliku popularnost možda ne toliko zbog „brojki na papiru“, iako je već tada raspolagala sa 225 KS, već pre svega zbog odličnih voznih karakteristika, kojima se tada retko ko mogao pohvaliti. Godine su prolazile, a Megane RS se razvijao…

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  Danas je u Monaku izašao žuto-crni Megane RS sa maskirnim šarama. Zapravo, radi se o najnovijoj generaciji modela iz Renault Sporta, koja je još uvek u fazi razvoja, budući da se njeno premijerno pojavljivanje očekuje tek na jesen, a u prodaji će se naći u prvom tromesečju 2018. godine.

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  Za sada se zna da ga pokreće nova generacija dvolitarskog turbo beznzinskog motora od nešto preko 300 KS. Snaga se preko automatske EDC transmisije sa dvostrukim kvačilom prenosi na točkove napred, međutim, razmatra se mogućnost uvođenja i manuelnog šestostepenog menjača, po želji kupaca. Za sada nije poznato ni da li se planira sistem upravljanja na sva četiri točka (4Control), a postojale su špekulacije čak i o eventualnom 4×4 pogonu!

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  Nakon ove pretpremijere, na ulicama Monte Karla pojavili su se nekadašnji asovi fabričke ekipe Renault, Francuzi Jean-Pierre Jabouille i Alain Prost, u bolidima sa kojima su osvajali pobede. A priča o novoj generaciji modela Megane RS će se svakao nastaviti…

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  Više detalja o svemu ovome pronaćićete u najnovijem broju magazina TopSpeed, budući da je naša ekipa, kao jedina iz Srbije, prisustvovala ovom ekskluzivnom događaju.

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  ekskluzivno iz Monaka,
  Zoran Živkov/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: ekskluzivno, f1, formula 1, megane rs, monaco, monako, monte carlo, noviteti, renault