2

DEMON NA TOČKOVIMA: Upoznajte Dodge Challenger SRT Demon (VIDEO)

Ako ste mislili da je sa SRT Hellcat verzijom Dodge “završio posao”, šta tek reći za najnoviji Challenger SRT Demon od 840 konja, koji do 100 km/h ubrzava za oko 2,5 sekundi i pritom odiže prednje točkove od tla!?

Foto: Dodge

Foto: Dodge

Nakon što je pre par godina, Dodge postavio “domaći zadatak” za mnoge proizvođače, predstavljajući SRT Hellcat seriju svojih popularnih modela Challenger i Charger, kultni američki proizvođač automobila sada je otišao korak dalje, sa Challengerom u verziji SRT Demon.

pročitaj još

  Foto: Dodge

  Foto: Dodge

  Ispod velike haube krije se impresivni 6,2-litarski V8 HEMI, koji je ujedno i trenutno najsnažniji serijski V8 motor na svetu, budući da proizvodi fantastičnih 840 konjskih snaga i još spektakularnijih 1045 Nm maksimalnog obrtnog momenta!

  Foto: Dodge

  Foto: Dodge

  Pomenuti agregat jeste evolucija motora iz Hellcat verzije, ali istovremeno poseduje i oko 25 jedinstvenih glavnih komponenti, razvijenih upravo za njega. Primenjen je veći mehanički kompresor sa pritiskom punjenja od 14,5 PSI, kao i znatno veći sistem usisa vazduha (tzv. airbox) sa tri različita izvora usisavanja.

  Foto: Dodge

  Foto: Dodge

  Air-Grabber usis na haubi, kao i Air-Catcher usis na prednjoj svetlosnoj grupi sa vozačke strane obezbeđuju rekordnih 32500 litara svežeg vazduha svakog minuta, što je za 18% više nego u slučaju Hellcat verzije!

  Foto: Dodge

  Foto: Dodge

  Naravno, krajni rezultat ovako snažnog agregata jesu i više nego impresivne performanse na drag stazi od ¼ milje, koju Dodge Challenger SRT Demon prelazi za samo 9,65 sekundi, uz izlaznu brzinu od 225 km/h, što ga trenutno čini najbržim serijskim automobilom na svetu, na ovoj deonici.

  Foto: Dodge

  Foto: Dodge

  I to nije sve, jer se pri fantastičnom ubrzanju do 100 km/h, koje traje oko 2,5 sekundi, na ovom automobilu podižu prednji točkovi, te ga to čini prvim serijskim modelom koji je u stanju da to uradi, dok sila ubrzanja tada iznosi oko 1,8 g, što je takođe rekord kada je reč o produkcijskim vozilima.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: challenger, dodge, drag, hemi, noviteti, srt demon, v8
  Popularni komentari
  • m
   milos

   prava masina nema sta svaka cast nema jaci gazi

  • S
   SRLE

   A trosi kao svaki AMER.