0

Mazda MX-5 RF osvojila glavnu nagradu Red Dot 2017.

Mazding roadster MX-5 RF (Retractable Fastback) osvojio je Red Dot: Best of the Best nagradu za izuzetan dizajn proizvoda

Foto: Mazda

Foto: Mazda

Nova Mazda MX-5 RF osvojila je nagradu Red Dot: Best of the Best na dodeli priznanja za dizajn proizvoda Red Dot 2017, upotpunivši tako bogatu Mazdinu zbirku nagrada za njen dizajn KODO – „duša  pokreta”. Dvosed jedinstvenog rasklopivog krova time je ponovio uspeh svog “starijeg brata”,  Mazde MX-5 četvrte generacije sa mekim krovom, koja je istu nagradu osvojila 2015. godine.

pročitaj još

  Najveća nagrada na međunarodno priznatom godišnjem takmičenju dodeljuje se samo izuzetnim, pionirskim  dizajnerskim postignućima. Prema rečima organizatora, „Best of the Best” pobednici su proizvodi vizionara dizajna, koji su uspeli da postignu savršeni sklad funkcionalnog kvaliteta, zavodljivosti, upotrebljivosti i još mnogo toga.

  Foto: Mazda

  Foto: Mazda

  Kao prva fastback interpretacija Kodo dizajna, RF ima jedinstven sklopiv tvrdi krov, koji ne samo da izgleda fantastično, već je lak i efikasan, pa mu je za otvaranje i zatvaranje poput origamija potrebno samo 13 sekundi. Dodajući praktičnost kupea na neuporediv užitak vožnje sa otvorenim krovom  karakterističan za MX-5, model RF produbljuje celokupno iskustvo, ostajući pritom veran tradiciji Jinba Ittai („jahač  i konj kao jedno  biće”), koja je MX-5 napravila legendom i najprodavanijim roadsterom u istoriji.

  Foto: Mazda

  Foto: Mazda

  Priznanje „Best of the Best“ („Najbolje od najboljeg“) rezervisano je za proizvode koji zadovoljavaju  najviše dizajnerske standarde u određenoj kategoriji, a žiri sastavljen od 39 dizajnera, profesora i novinara izabrao je samo 102 pobednika u toj kategoriji između više od 5.500 prijava iz 54 zemlje, koliko je primljeno za ovogodišnje takmičenje. Kriterijumi  su inovativnost, funkcionalnost, ergonomija,   simbolični i emocionalni sadržaj, samoobjašnjiv kvalitet i ekološka kompatibilnost. Mazda i drugi dobitnik primiće nagrade u Aalto pozorištu u Esenu, 3. jula. Red Dot Design godišnjak biće objavljen istog dana i predstavljaće Best of the Best dobitnike sa posebnim portretima svojih tvoraca.

  Foto: Mazda

  Foto: Mazda

  Ovo je već šesta Red Dot nagrada za aktuelnu generaciju Mazdinih modela koji se baziraju na Kodo dizajnu. Nakon Mazde6 2013. godine i Mazde3 godinu dana kasnije, nagrade su 2015. godine osvojile Mazda CX-3, Mazda2 i već ranije spomenuti MX-5 sa mekim krovom. Pokrenuto 1955. od strane Design Zentrum Nordrhein Westfalen u Esenu u Nemačkoj, Red Dot je jedno  od najvećih svetskih takmičenja među proizvodima. Pobednički projekti, koji su ove godine odabrani u 47 kategorija, uključujući kategoriju “Automobili i motocikli”, stiču pravo da nose simbol Red Dot (crvena tačka), međunarodni pečat izvrsnosti. Povrh toga, biće izloženi u Red Dot Design muzeju u Esenu još pet nedelja nakon dodele nagrada u sklopu najveće svetske izložbe savremenog dizajna.

  Izvor: PR Mazda Srbija

  chats-viber-ts

  Tagovi: dizajn, mazda, mx-5 rf, nagrada, red dot, svet