0

STIGLO POJAČANJE: Mercedes-AMG GLC 63 i GLC 63 Coupe

Nakon verzija GLC 43 AMG, Mercedes je upravo predstavio i snažnije GLC 63 verzije, i to kako u klasičnoj SUV, tako i Coupe formi

Foto: Mercedes

Foto: Mercedes

Porodica AMG modela u okviru Mercedesove SUV game nastavlja da se širi, a najnoviji modeli u ponudi stižu iz GLC linije. U pitanju su dva automobila, klasični „terenac“ GLC 63 4MATIC+, kao i njegova Coupe verzija GLC 63 Coupe 4MATIC+, koji će zvaničnu premijeru imati na predstojećem Salonu automobila u Njujorku.

pročitaj još

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Ispod haube ovih modela nalazi se već poznati 4,0-litarski V8 twin-turbo AMG agregat koji u standardnoj verziji oslobađa 476 konjskih snaga i 650 Nm, dok u snažnijoj evoluciji, namenjenoj „S“ verzijama, isporučuje 510 „konja“ i 700 Nm obrtnog momenta.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Vizuelno, nove AMG verzije se u odnosu na slabije „rođake“ GLC 43/GLC 43 Coupe najlakše mogu razlikovati, pre svega, po drugačijoj maski hladnjaka, tzv. Panamericana, sa vertikalnim rešetkama, koja je prvi put primenjena kod supersportskog GT R modela, a tu je i V8 Turbo oznaka na bokovima.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Ono što je interesantno spomenuti jeste da novi modeli stižu sa novom, 9-stepenom automatskom transmisijom, koja se nalazi i kod E 63 AMG, a ne sa 7-stepenim Speedshift MCT menjačem koji poseduje C-klasa C63 AMG, na osnovu koje se ovi SUV modeli bazirani.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Performanse još uvek nisu zvanično saopštene, ali se spominje da bi najsnažnija „S“ verzija, do 100 km/h trebala da stiže za oko 4,0 sekunde, dok je maksimalna brzina, već tradicionalno, elektronski limitirana na 250 km/h.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Početak prodaje zakazan je za sredinu juna ove godine, dok se prve isporuke očekuju tek u septembru. Tačne cene biće poznate najverovatnije tokom sledeće nedelje, kada će ova dva automobila i zvanično biti predstavljena na Salonu automobila u Njujorku.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: 4matic, amg, glc 63, mercedes, noviteti, twin turbo, v8