0

GENEVA MOTOR SHOW 2017: Suzuki Swift

Četvrta generacija popularnog Suzukijevog gradskog automobila Swift, zvanično je predstavljena i evropskom tržištu

Foto: Suzuki

Foto: Suzuki

Nakon prvog predstavljanja novog Swifta, krajem prošle godine u Japanu, Suzuki je iskoristio Salon automobila u Ženevi da i evropskom tržištu prikaže novu, četvrtu generaciju popularnog gradskog „mališana“, koji je od 2004. do danas, prodat u više od 5,3 miliona primeraka.

pročitaj još

  Foto: Suzuki

  Foto: Suzuki

  Novi model je, prema rečima ljudi iz Suzukija, prostraniji i lakši od prethodnika, a baziran je na novoj generaciji platforme koja nosi naziv Heartect. Uprkos smanjenju ukupne dužine za 10 milimetara, komfor u kabini je obezbeđen povećanjem međuosovinskog rastojanja za 20 mm.

  Foto: Suzuki

  Foto: Suzuki

  Za evropsko tržište, Suzuki je spremio nekoliko pogonskih jedinica, počevši od 1,2-litarskog DualJet od 90 konjskih snaga, preko 1,0-litarskog trocilindarskog turbo benzinskog BoosterJet agregata od 111 KS, pa do hibridnog pogonskog sistema kojeg čine pomenuti BoosterJet i ISG jedinica (Integrated Started Generator). Kupcima je opciono na raspolaganju čak i pogon na sva četiri točka AllGrip Auto, i to uz najvišu opremu i 1,2-litarski DualJet motor.

  Foto: Suzuki

  Foto: Suzuki

  Što se sigurnosti tiče, Suzuki će novog Swifta prodavati sa dodatnim paketom koji obuhvata Dual Sensor Brake Support (DSBS), što je novina za ovaj brend, automatskim uključivanjem i isključivanjem dugih svetala, a prisutan je i adaptivni tempomat koji održava odstojanje od vozila koji se kreće ispred.

  Foto: Suzuki

  Foto: Suzuki

  Evropskom tržištu još nije ponuđena Sport verzija, koji je ujedno i najsnažnija, a svoj identit otkriva agresivnijim nastupom, koji podrazumeva i dvostruke izduvnike pozadi. Swift Sport je opremljen 1,4-litarskim turbo benzinskim agregatom koji zamenjuje stari, atmosferski 1,6-litarski motor. Novi motor pozajmljen je od  Vitare S u kojoj isporučuje 140 KS i 220 Nm.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: allgrip, noviteti, saloni, suzuki, swift