0

GENEVA MOTOR SHOW 2017: Audi RS5 Coupe

Audi je u Ženevi, pored atraktivnog Q8 Sport koncepta, predstavio i novu generaciju sportskog modela RS5 Coupe, kojeg sada pokreće V6 twin-turbo agregat

Foto: Audi

Foto: Audi

Uz atraktivni Q8 Sport Concept, Audi je na Salonu automobila u Ženevi premijerno prikazao novi RS5 Coupe, koji je ujedno i prvi RS model koncipiran u skladu sa novim dizajnerskim pravcem. Karakteriše ga veliki „saćasti“ gril, jednako impresivni otvori za usis vazduha napred, kao i „mišićavi“ bokovi, koje „popunjavaju“ serijski točkovi od 19, odnosno opcioni od 20 inča.

pročitaj još

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Zadnji deo karakteriše difuzor vazduha u koji su integrisane dve velike, ovalne izduvne cevi, dok se na poklopcu prtljažnika nalazi diskretni integrisani spojler. Audi je klijentima omogućio i opcioni krov od ugljeničnih vlakana, u izvornoj boji karbona. No, najveća novina krije se ispod „haube“…

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  U pitanju je potpuno novi 2,9-litarski V6 twin-turbo agregat koji oslobađa 450 konjskih snaga, kao i 600 Nm obrtnog momenta. U odnosu na prethodni V8 motor, snaga je ostala ista, dok je maksimalni obrtni moment povećan za 170 Nm.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Te brojke sasvim su dovoljne da novi Audi RS5 Coupe do 100 km/h stigne za 3,9 sekundi (prethodniku je trebalo 4,6 sekundi), dok se kazaljka brzinomera, pod uslovom da odaberete opcioni paket uklanjanja elektronskog ograničenja, zaustavlja na 280 km/h.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Snaga se preko osmostepenog Tiptronic menjača i quattro pogona, prenosi na sva četiri točka, i to u odnosu 40:60 (napred/nazad), a opciono je na raspolaganju sportski diferencijal sa ograničenim proklizavanjem.

  Foto: Audi

  Foto: Audi

  Prodaja novog Audi RS5 Coupe kreće u junu ove godine, a startna cena za nemačko tržište iznosi 80.900 evra.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: audi, coupe, noviteti, rs5, saloni, twin turbo, v6