1

VODEĆI U EVROPI: Srbi više veruju autonomnim vozilima od Evropljana!

Kompanija Goodyear nedavno je sprovela istraživanje o tome šta stanovnici evropskih zemalja misle o autonomnim vozilima... Po prvi put, Srbija se našla na vodećem mestu!

Foto: Goodyear

Foto: Goodyear

Dokle će dogurati tehnologija u automobilima, kako će izgledati transport u bliskopj budućnosti, da li su evropski vozači spremni da se odreknu volana i kako se jedna velika kompanija kao što je Goodyear priprema za budućnost mobilnosti, imali smo prilike da saznamo na prezentaciji koju su u Beogradu upriličili predstavnici kompanije Goodyear.

pročitaj još

  Foto: Goodyear

  Foto: Goodyear

  Prisutnima su se obratili David Smith, svetski priznat futurolog i izvršni direktor GFF-a (Global Futures and Foresight), Malachy Tuohy, menadžer za korporativne komunikacije u kompaniji Goodyear, Jože Stružnik, generalni direktor prodaje u kompaniji Goodyear Dunlop Sava Tyres i Simona Dijak, menadžer za komunikacije kompanije Goodyear u Sloveniji.

  Foto: Goodyear

  Foto: Goodyear

  Kao jedan od najvećih svetskih proizvođača pneumatika, kompanija Goodyear, u saradnji sa LSE (London School of Economics and Political Science) sprovela je istraživanje o mišljenjima vozača o autonomnim vozilima, odnosno automobilima bez vozača. lstraživanje je sprovedeno kombinacijom socioloških alatki; fokus-grupa koje su sprovedene u četiri evropske zemlje i online anketa u 11 zemlja Evrope sa oko 12.000 ispitanika u sklopu platforms Think Good Mobility.

  Foto: Goodyear

  Foto: Goodyear

  Rezultati su pokazali značajne razlike u mišljenjima stanovnika različitih evropskih zemalja, a u jednoj kategoriji, Srbi su bili dominantni. Na pitanje da li bi se osećali prijatno prilikom upotrebe automobila bez vozača, odnosno autonomnog vozila (AV) umesto tradicionalnog automobila današnjice, Srbi su dali najveći procenat pozitivnih odgovora i time zauzeli prvo mesto  od 11 zemalja Evrope (28% njih bi se osećalo prijatno, dok se 30% njih ne bi se osećalo prijatno). U poređenju sa ostalim zemljama Evrope koje su odgovarale na isto pitanje, Španija je zauzela drugo, a Poljska treće mesto.

  Foto: Goodyear

  Foto: Goodyear

  Na pitanje kako bi se osećali da dele put sa AV-om, Srbi su zauzeli treće mesto – 28% srpskih ispitanika odgovorilo je da bi se osecalo  prijatno u ovakvoj situaciji, dok 32 % njih nije dalo pozitivan odgovor. Stanovnici Poljske su, odgovorima na isto pitanje, zauzeli prvo mesto. lspitanici srpske nacionalnosti su na prvom  mestu među zemljama u kojima je sprovedena anketa, po uverenju da bi vožnja autonomnih vozila bila lakša od upravljanja njihovim sopstvenim, sa čime se složilo njih 43%. Možda su u vezi s tim, ispitanici srpske nacionalnosti pokazali  najniži nivo nelagodnosti u slučaju da ne upravljaju svojim vozilom (samo je 56% ispitanika reklo da bi osećali nelagodnost u slučaju da nemaju kontrolu).

  Foto: Goodyear

  Foto: Goodyear

  Srpski ispitanici su na trećem mestu po svojoj otvorenosti prema AV, a ovaj proračun je napravljen na osnovu odgovora u vezi sa argumentima za i protiv AV. Čak 48% Srba smatra da je najveci broj saobraćajnih nezgoda prouzrokovan ljudskom greškom, te se iz tog razloga AV smatra bezbednijom opcijom. Pored toga, 50% naših sugrađana (čime zauzimamo drugo  mesto u poređenju sa ostalim  zemljama) misli da bi se AV predvidljivije ponašalo u saobracaju za razliku od čoveka za volanom,  dok se 41% složilo sa činjenicom da mašine nemaju emocije, pa iz tog razloga mogu biti bolji vozači od ljudi (čime zauzimamo četvrto mesto u poređenju sa ostalim zemljama).

  Foto: Goodyear

  Foto: Goodyear

  Ostale zemlje u kojima su se ispitanici visoko rangirali po pitanju slaganja sa činjenicom da mašine nemaju emocije i da je to razlog zbog kog su bolji vozači od ljudi, jesu stanovnici Poljske, Francuske i Velike Britanije, koje su zauzele prvo, drugo i treće mesto. lstraživanje je sprovedeno u saradnji sa Londonskom školom ekonomije i političkih nauka (London School of Economics and Political Science), a učestvovale su Španija, Česka, Nemacka, ltalija, Srbija, Francuska, Poljska, Belgija, Holandija, Švedska i Velika Britanija.

  Izvor: PR Goodyear

  chats-viber-ts

  Tagovi: autonomno vozilo, good mobility, goodyear, istraživanje, pneumatici, svet
  Popularni komentari
  • V
   Vlasnik Model S

   Pa u Srbiji bi trebalo da bude totalno obrnuto mišljenje. Zbog loše obeleženih puteva, semafora na pogrešnim mestima autonomna vozila bi imala mnogo više problema nego tako gde je sve obeleženo kako treba. Sa druge strane, ja bih se mnogo bolje osećao u Srbiji kada bi sva vozila bila autonomna jer bih znao da nema siledžija kakve tamo često srećem.