2

DETROIT 2017: Audi Q8 Concept

Foto: Audi

Foto: Audi

Kao što je i najavljeno pre nekih mesec dana, Audi je danas i zvanično predstavio najluksuzniji SUV u ponudi, tačnije, koncept koji bi trebao da preraste u serijski model po imenu Q8, čija bi proizvodnja trebala da počne drugom polovinom 2018. godine.

Foto: Audi

Foto: Audi

Po ugledu na druga dva „velika“ predstavnika u ovom segmentu, BMW X6 i Mercedes-Benz GLE Coupe, i Audi Q8 odlikuju „kupeovske“ forme, kombinovane sa klasičnim SUV dizajnom, kojeg već demonstrira model Q7.

Foto: Audi

Foto: Audi

Prikazani koncept nosi oznaku e-tron, što znači da se ispod haube nalazi hibridni pogon kojeg čine 3,0-litarski TFSI benzinac od 330 KS i 500 Nm, kao i elektromotor od 135 KS, koji se energijom napaja iz litijum-jonskih baterija kapaciteta 17,9 kWh.

Foto: Audi

Foto: Audi

Pomenute baterije omogućavaju autonomiju u čisto električnom režimu rada od oko 50 kilometara, a neophodno im je oko dva i po sata da se u potpunosti napune. U kombinaciji sa punim rezervoarom goriva, ukupna autonomija koncepta Q8 iznosi oko 1000 kilometara.

Foto: Audi

Foto: Audi

U kombinaciji sa 8-stepenim Tiptronic menjačem i quattro pogonom na sva četiri točka, hibridni pogonski sistem omogućava da Q8 do 100 km/h stigne za 5,4 sekunde, dok je maksimalna brzina elektronski limitirana na 250 km/h.

Foto: Audi

Foto: Audi

U enterijeru se nalaze četiri individualna sedišta, obložena kombinacijom kvalitetne kože i alkantare, a ispred vozača je pozicioniran već poznati Audijev virtuelni kokpit sa multifunkcionalnom elektronskom instrument-tablom, a tu je i mogućnost virtuelnog projektovanja sa displeja na vetrobran.

Foto: Audi

Foto: Audi

Serijska verzija prikazanog Q8 Concept očekuje se 2018. godine, najverovatnije na Salonu automobila u Parizu, a proizvodiće se u Volkswagenovoj fabrici u Bratislavi, odakle stiže i aktuelni Audi Q7.

Foto: Audi

Foto: Audi

Đorđe Pavićević/TopSpeed

chats-viber-ts

Tagovi: audi, concept, detroit, e-tron, kupe, noviteti, q8, saloni, suv, tfsi
Popularni komentari
  • D
    Deki

    Vrh makina

  • N
    Nesa

    Sto je ruzan.