2

ŠAMPIONSKE AMBICIJE: Citroen predstavio trkački C3 WRC za sezonu 2017!

Foto: Citroen

Foto: Citroen

Prvi automobil koji je i zvanično predstavljen za narednu WRC sezonu, koja počinje već u januaru, tradicionalnim Monte Carlo relijem, jeste Citroen C3 WRC – naslednik duge linije uspešnih francuskih modela, Xsara, C4 i DS3, sa kojima je Sebastien Loeb ostvario rekorde koji i danas stoje.

Foto: Citroen

Foto: Citroen

Francuski proizvođač je još na Salonu automobila u Parizu, konceptom najavio novi model u skladu sa izmenama pravila za sezonu 2017, a sada je prikazan i gotovo trkački model, baziran na serijskom C3 sa petora vrata, koji će naredne sezone voziti Kris Meeke, Craig Breen i Stéphane Lefebvre.

Foto: Citroen

Foto: Citroen

Novi automobil prilagođen je i novim, manje restriktivnim pravilima u 2017. što znači da je dozvoljena upotreba većih aerodinamičkih površina (spojlera, splittera, difuzora, itd.), kao i restriktor vazduha većeg prečnika (36 mm umesto 33 milimetra) za turbo punjač.

Foto: Citroen

Foto: Citroen

To znači i da je snaga automatski porasla, te je prema podacima, 1,6-litarski turbo benzinac sad sposoban da isporuči oko 380 konjskih snaga, kao i 400 Nm obrtnog momenta, pri pritisku u turbini od 2,5 bara. Inače, ovaj motor je nastavak evolucije agregata iz WTCC takmičenja i modela C-Elysee.

Foto: Citroen

Foto: Citroen

Takođe, od naredne godine dozvoljena je i primena centralnog hidrauličkog diferencijala, koji je zadužen za raspodelu obrtnog momenta između osovina, a vozač će biti u mogućnosti da podešava taj odnos tokom same vožnje.

Foto: Citroen

Foto: Citroen

Đorđe Pavićević/TopSpeed

Tagovi: c3, citroen, kris meeke, noviteti, rally, reli, turbo, wrc
Popularni komentari
  • t
    td

    prelep auto,francuzi stvarno znaju da ga ubodu…

  • B
    Boske100

    Šteta što je WRC spao na niske grane. Jedan korak naprijed, dva koraka nazad. 2017 smo svi čekali kao godinu “novog” rođenja WRC-rally-ja, a onda se Volkswagen povukao.